ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση των ακτιβιστών στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Διαδήλωση των ακτιβιστών στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν σήμερα στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού όταν οι αεροπορικές εταιρίες δεν τους επέτρεψαν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα γιατί τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα "ανεπιθύμητα πρόσωπα" για το Ισραήλ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ακτιβιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο στις 5:00 το πρωί, στον τερματικό σταθμό 1 με σκοπό να επιβιβαστούν στις πτήσεις της Lufthansa και της Swiss Air με προορισμό το Τελ Αβίβ. Από εκεί θα μετέβαιναν στη Βηθλεέμ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλωσήρθατε στην Παλαιστίνη 2012». Ωστόσο, έπειτα από αίτημα των ισραηλινών αρχών δεν τους επιτράπηκε η επιβίβαση.

Αυτό ήταν και το φυτίλι που προκάλεσε την αγανάκτηση των ακτιβιστών, οι οποίοι ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες επίσημη γραπτή δήλωση με τους λόγους που τους απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν.

Δεκάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο.

«Το κίνημά μας είναι απόλυτα ειρηνικό. Όμως δυστυχώς συνεχίζουν να μας θεωρούν υπεύθυνους για το πρόβλημα» δήλωσε ο Ολιβιέ Μπισότ, ένας από τους οργανωτές στη Γαλλία της επιχείρησης.

Οι ακτιβιστές είχαν ενημερωθεί από την Πέμπτη ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν προς το Ισραήλ, αλλά αποφάσισαν να μεταβούν στο αεροδρόμιο για να "καταγγείλουν αυτήν την απόφαση", όπως τόνισαν.

Η επιχείρηση "Καλωσήρθατε στην Παλαιστίνη" πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Σε αυτήν συμμετέχουν 1.500 ακτιβιστές--περίπου οι 600 Γάλλοι--που σκόπευσαν να μεταβούν στην Βηθλεέμ για τα εγκαίνια διεθνούς σχολής.