ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μεγάλη έκρηξη στο Ντόνετσκ - Φόβοι των ΗΠΑ για ρωσική προβοκάτσια

Ουκρανία: Μεγάλη έκρηξη στο Ντόνετσκ - Φόβοι των ΗΠΑ για ρωσική προβοκάτσια
Νέα ένταση στο Ντόνετσκ
AP IMAGES

Μεγάλη έκρηξη στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντόνετσκ σημειώθηκε σύμφωνα με το Ria News Agency - Άγνωστό αν υπάρχουν νεκροί οι τραυματίες.

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει πλέον η ρωσό-ουκρανική ένταση καθώς το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στο Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με το Ria News Agency, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικά κτήρια ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους πως πρόκειται για ρωσική προβοκάτσια, την οποία αναζητά απεγνωσμένα η Μόσχα για να επιτεθεί!

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε πάρκινγκ, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Να σημειώσουμε πως νωρίτερα οι ρωσόφονοι κάτοικοι της περιοχής εκκένωναν το Ντόνετσκ κατόπιν υποδείξεως του Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνεσκ».

Μάλιστα είπε πως η Ρωσία συμφώνησε να τους δεχτεί και να τους παράσχει στέγη και φαγητό ενώ όπως διευκρίνισε προτεραιότητα στην εκκένωση έχουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα ο Πουσίλιν έγραψε: «Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε μια μαζική εκκένωση του πληθυσμού στη Ρωσική Ομοσπονδία. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα εκκενωθούν πρώτοι» ανέφερε.

«Σενάριο προκλήσεων» από τη Ρωσία καταγγέλλει ο Μπλίνκεν

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, «ένα σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν μία επίθεση στην Ουκρανία.

Τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο ... που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την ομιλία του ενώπιον κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε την Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ...Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες πληροφορίες αναφέρεται.

«Η απέλαση του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή ήταν απάντηση σε πρόκληση», δήλωσε το Κρεμλίνο

Η απέλαση από την Ρωσία του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή στην Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν είναι απάντηση σε πρόκληση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε ό,τι αφορά στην απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ένα απαντητικό μέτρο, και δεν μπορεί να είναι ένα μέτρο ως πράξη που προκαλεί κάτι. Είναι μια απάντηση σε πρόκληση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η απέλαση του Γκόρμαν από την Ρωσία ήταν η απάντηση στην αδικαιολόγητη απέλαση συμβούλου-απεσταλμένου της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Η ίδια προσέθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αγνόησε επιδεικτικά την παράκληση της Μόσχας να παρατείνει την διαμονή του διπλωμάτη έως ότου φθάσει ο αντικαταστάτης του.

Το αποτέλεσμα ήταν, είπε η Ζαχάροβα, να αναγκασθεί να φύγει χωρίς να έρθει ο αντικαταστάτης του, γεγονός «που επιδείνωσε το ούτως ή άλλως κρίσιμο έλλειμμα σε στελεχικό προσωπικό στην ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία, που δημιουργήθηκε εξαιτίας του «πολέμου της βίζας» που έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί.

Στη Μόσχα ο Λουκασένκο

Την ίδια ώρα στη Μόσχα βρίσκεται ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ο οποίος θα έχιε συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με βασικό αντικείμενο της ατζέντας το για πόσο καιρό ακόμα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας.

Τα κοινά ‘παιχνίδια πολέμου’ της Ρωσίας στη Λευκορωσία, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως την Κυριακή, έχουν εντείνει τους φόβους της Δύσης ότι η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει κοινά σύνορα και με τις δύο χώρες.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει. Το Μινσκ και η Μόσχα έχουν πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις - η μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ρωσίας στη Λευκορωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ - θα αποχωρήσουν όταν τελειώσουν οι ασκήσεις.

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Χαμηλή η πιθανότητα μείζονος κλιμάκωσης

Την ώρα, δε, που ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες ώρες για βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για συγκρούσεις που μπορεί να ανάψουν την σπίθα του πολέμου

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας

Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία