ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα Γιούνις: Ξερίζωσε κλώνο της διάσημης μηλιάς στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ

Καταιγίδα Γιούνις: Ξερίζωσε κλώνο της διάσημης μηλιάς στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ
Καταστροφές από τη καταιγίδα Γιούνις.
twitter

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς η κακοκαιρία «Γιουνίς» χάραξε ένα φονικό μονοπάτι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα και οι μεταφορές διακόπηκαν - Επιπλέον η καταιγίδα στο πέρασμά της ξερίζωσε κλώνος της διάσημης μηλιάς του Νεύτωνα, στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της καταιγίδας Γιούνις στη Βρετανία. Ο κλώνος της διάσημης μηλιάς του Νεύτωνα στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ξεριζώθηκε.

Οι επιστήμονες, όμως, έχουν ακόμη δύο «αντίγραφα» του ιστορικού δένδρου, κάτω από το οποίο ο μύθος θέλει τον Νεύτωνα να συλλαμβάνει την θεωρία της βαρύτητας.

Δείτε την gallery:

Άφησε πίσω της νεκρούς

Η κακοκαιρία «Γιουνίς» άφησε πίσω νεκρούς στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι σφοδροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και πλημμύρισαν τους δρόμους με συντρίμμια.

Εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο» και εκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια ακυρώθηκαν. Οι μετεωρολογικές αρχές κατέγραψαν ανέμους ρεκόρ ταχύτητας άνω των 200 χλμ/ώρα την Παρασκευή.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία, όλοι χτυπήθηκαν από πτώση δέντρων και άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στην Πολωνία. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δρόμους στην Αγγλία, άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία και δύο άνθρωποι στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που χτυπήθηκε στο κεφάλι από ηλιακό πάνελ που ανατινάχθηκε σε κτίριο στη Γάνδη.

Ένας δημοτικός υπάλληλος γύρω στα 60 του πέθανε στην κομητεία Γουέξφορντ της Ιρλανδίας, όταν χτυπήθηκε από δέντρο. Περίπου 30 άνθρωποι στη βόρεια Γαλλία τραυματίστηκαν σε τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με την καταιγίδα, καθώς τεράστια κύματα έπληξαν τις ακτές της χώρας.

Κοντέινερ «χάθηκαν» στη Βόρεια Θάλασσα

Η ολλανδική ακτοφυλακή προσπαθούσε να εντοπίσει 26 άδεια κοντέινερ που χάθηκαν στη Βόρεια Θάλασσα. Τα εμπορευματοκιβώτια μήκους 12 μέτρων χάθηκαν από το νηολογημένο στον Παναμά Marcos V γύρω από τα νησιά Wadden, καθ' οδόν προς τη Γερμανία. Η ολλανδική ακτοφυλακή είπε ότι χρησιμοποιεί ελικόπτερα και ένα ρυμουλκό έκτακτης ανάγκης στις έρευνες, ενώ τα σκάφη που πλέουν στην περιοχή κλήθηκαν επίσης να παρακολουθούν.

Σε άλλα μέρη της Ολλανδίας, τμήματα της οροφής του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας ADO Den Haag κατέρρευσαν στη Χάγη και ακυρώθηκαν τα τρένα υψηλής ταχύτητας προς το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γερμανία, η σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn είπε ότι «περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα»γραμμής είχαν υποστεί ζημιές. Στην Πολωνία ένα εκατομμύριο πελάτες παρέμεναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, με το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση να εντοπίζεται κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τα φέρι που διασχίζουν τη Μάγχη, την πιο πολυσύχναστη ναυτιλιακή λωρίδα στον κόσμο, ανεστάλησαν, πριν ανοίξει ξανά το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ το απόγευμα της Παρασκευής. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σε μερικά απο τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κοσμου, όπως το Χίθροου και το Σίπχολ.

Οι δραματικές εικόνες τεράστιων κυμάτων, πεσμένων δέντρων και της κατεστραμμένης οροφής του Millennium Dome εκτόπισαν την κρίση στην Ουκρανία από τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων μετά την καταιγίδα «Γιουνίς» που έπληξε τη Βρετανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγγλία: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταιγίδα Eunice - Συναγερμός και στο στρατό

Θύελλα Γιούνις: «Σφυροκόπησε» τη βορειοδυτική Ευρώπη - 14 νεκροί από τη φονική κακοκαιρία