ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, S&P, Fitch υποβαθμίζουν Ρωσία και Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, S&P, Fitch υποβαθμίζουν Ρωσία και Ουκρανία
Η Moody’s είχε επίσης προειδοποιήσει ότι μια σφοδρή σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει στο Κίεβο δυσκολία στην αποπληρωμή δόσεων του χρέους
AP Photo

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διερευνά όλες τις επιλογές για να βοηθήσει την Ουκρανία με περαιτέρω οικονομική στήριξη, δήλωσε η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Αναταραχή επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κάτι που αναμενόταν να συμβεί μετά την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι το Κίεβο. Η «μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως χαρακτηρίζεται, προκάλεσε θύελλα στους οίκους αξιολόγησης, μετά και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης S&P μείωσε τη Ρωσία στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk), τη Moody’s να την θέτει σε κατάσταση αναθεώρησης προς υποβάθμιση στην ίδια κατηγορία και τους S&P και Fitch να χαμηλώνουν γρήγορα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ουκρανίας λόγω ανησυχιών για αθέτηση πληρωμών.

Παράλληλα, η S&P μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα σε «BB+» από BBB-» και προειδοποίησε ότι οι αξιολογήσεις μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, μόλις γίνουν πιο σαφείς οι μακροοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

«Κατά την άποψή μας, οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του ρωσικού τραπεζικού τομέα να λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός διάμεσος για το διεθνές εμπόριο», ανέφερε η S&P. Μείωσε επίσης τη βαθμολογία της Ουκρανίας σε «Β-» από «Β».

Υποβαθμίζεται η Ουκρανία

Η Moody’s έθεσε επίσης την ήδη επιπέδου «σκουπίδια» βαθμολογία «B3» της Ουκρανίας σε αναθεώρηση προς υποβάθμιση.

Ο Fitch δεν περίμενε, ωστόσο, και κινήθηκε αμέσως για να μειώσει την αξιολόγηση της Ουκρανίας κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες στο «CCC» από το «B».

Εξήγησε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, με την αλλαγή καθεστώτος να αποτελεί πιθανό στόχο του προέδρου Πούτιν, δημιουργώντας αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και ενδεχομένως υπονομεύοντας επίσης την προθυμία της Ουκρανίας να αποπληρώσει το χρέος».

Η Moody’s είχε επίσης προειδοποιήσει ότι μια σφοδρή σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει στο Κίεβο δυσκολία στην αποπληρωμή δόσεων του χρέους.

Η Scope, ένας μικρότερος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης, έχει εκτιμήσει ότι το ουκρανικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να εκτιναχθεί πάνω από το 90% του ΑΕΠ έως το 2024 από περίπου 50% τώρα, ενώ η S&P Global προειδοποίησε επίσης την Παρασκευή για μια σειρά υποβαθμίσεων ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διερευνά όλες τις επιλογές για να βοηθήσει την Ουκρανία με περαιτέρω οικονομική στήριξη, δήλωσε η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή με την παραμονή της Κάτια Ταραμπάνκο στο Survivor λόγω Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η ιστοσελίδα του Κρεμλίνου μετά από επίθεση χάκερ