ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πολιορκούνται Κίεβο, Μαριούπολη, συναγερμός στην Οδησσό - Αγωνία για τους αμάχους

Εντέκατη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία
Εντέκατη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις «κλειδιά», εντέκατη ημέρα απο την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Τραγική ειναι η κατάσταση για τους αμάχους ιδιαίτερα στην πολιορκημένη Μαριούπολη που απειλείται με «ανθρωπιστική καταστροφή».

Μετά τη χθεσινή αποτυχία της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία ανακοίνωσε εκ νέου σήμερα εκεχειρία από τις έως τις 9 μμ και εκκένωση της πόλης. Μία παρόμοια συμφωνία είχε καταρρεύσει χθες, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία της.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της πόλης είναι αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, απο το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι προτεραιότητα είναι να βοηθήσει πολλούς από τους 400.000 ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν άμεσα από την πόλη.

Η νοτιοανατολική πλευρά της Μαριούπολης, μίας πόλης με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει δεχτεί έντονο βομβαρδισμό - με τις τοπικές Αρχές να λένε ότι είναι αδύνατο να μετρηθούν οι θάνατοι αμάχων.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεξέι Αρεστόβιτς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος που να αφορά το Χοστόμελ και την Μπούτσα που βρίσκονται πολύ κοντά στο Κίεβο και όλες τις προηγούμενες μέρες δέχτηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς. Το Χοστόμελ βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρώσων λόγω της παρουσίας αεροδρομίου στην περιοχή.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ιρπίν

Αναφορές για επιθέσεις του ρωσικού στρατού εναντίον αμάχων, τη στιγμή που προσπαθούσαν να εκκενώσουν την πόλη Ιρπίν. Σύμφωνα με το δίκτυο NEXTA, παρά τις επανειλημμένες αναφορές τόσο του ρωσικού στρατού, όσο και της κυβέρνησης, ότι δεν επιτίθενται σε αμάχους, μαρτυρίες και πληροφορίες αποδεικνύουν το αντίθετο.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, ανέφεραν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Οι κάτοικοι της Βολνοβάκα, της κατεστραμμένης μικρής πόλης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, προσπάθησαν να φύγουν μετά από νέους βομβαρδισμούς.

Η αρχική προσπάθεια να ανοίξει για πρώτη φορά ανθρωπιστικός διάδρομος για Ουκρανούς αμάχους απέτυχε χθες. Ο διάδρομος αναμενόταν να βοηθήσει περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να διαφύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι έχει καταρρίψει 88 ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι στιγμής και έχει αιχμαλωτίσει μερικούς πιλότους, καθώς η χώρα ανέφερε οτι 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Συναγερμός και στην Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε εν τω μεταξύ ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε το μήνυμά του, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και λέγοντάς τους ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουν ζωντανό. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε μια απελπισμένη έκκληση», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σάμερ.

Η Ρωσία «χτύπησε» στρατιωτική βάση

Η Ρωσία χτύπησε και απενεργοποίησε τη στρατιωτική αεροπορική βάση Starokostiantyniv της Ουκρανίας με όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας, ισχυρίστηκε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας συνεχίζουν να χτυπούν τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. «Το πρωί της 6ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν χτυπήματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας. Η βάση της ουκρανικής αεροπορίας κοντά στο Starokostiantyniv καταλήφθηκε».

Είπε ότι ένα πυραυλικό σύστημα S-300 που ελέγχεται από την Ουκρανία καταστράφηκε επίσης από ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία κατέρριψε 10 ουκρανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τις τελευταίες 24 ώρες.

Το δράμα των προσφύγων

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Πώς οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ σώζουν τα αγάλματα