ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συζητάνε Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια
AΠΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι φέρεται να στρώνουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας-Ουκρανίας που συναντώνται  στην Αττάλεια για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «το Κίεβο φέρνει συνεχώς προτάσεις για συνάντηση των δύο προέδρων. Αυτό το θέματα συζητούν αυτή την ώρα οι δύο ΥΠΕΞ» είπε χαρακτηριστικά, λίγο μετά την έναρξη του κρίσιμου ραντεβού.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της κατάπαυσης του πυρός. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα πάντως έφθασε στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας με περιορισμένες προσδοκίες, για τις πιο κρίσιμες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ από την έναρξη του πολέμου.

Είναι η πρώτη ανάμεσα στις δύο πλευρές που γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πλανήτης παρακολουθεί το κρίσιμο τετ α τετ με κομμένη την ανάσα.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Τα τρία σημεία-κλειδί

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναμένεται ότι θα επιμείνει σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο Τσαβούσογλουυποδέχθηκε τον Κουλέμπα λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί (10/3), με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν θερμή χειραψία. Ο Λαβρόφ είχε φθάσει στην Τουρκία από την Τετάρτη.

Λίγο πριν το κρίσιμο ραντεβού, ο Κουλέμπα προσπάθησε να διαχειριστεί τις προσδοκίες γύρω από τις συνομιλίες, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να μην επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Πριν απο τη συνάντηση ο Κουλέμπα διαβεβαίωνε μέσω Facebook ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες».

«Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».

Λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε οτι έχει καταλάβει και ελέγχει ορισμένες περιοχές της Μαριούπολης: "Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης της Μαριούπολης από τους εθνικιστές συνεχίζεται. Μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στα ανατολικά της πόλης πήραν τον έλεγχο των συνοικιών Azovsky, Naydenovka, Lyapino, Vinogradar και το εργοστάσιο Azovstal. Στα δυτικά τμήμα της πόλης, η περιοχή Zapadny απελευθερώθηκε", αναφέρεται μεταξύ άλλων.

O ρόλος της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως εξέφρασε την ελπίδα «η συνάντηση μεταξύ των υπουργών να ανοίξει το δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία» για να μην μετατραπεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί απαράδεκτη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει κάνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Ερντογάν που διεκδικεί εδώ και καιρό ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο φαίνεται να εργαλειοποιεί την κρίση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας. Ο Τούρκος πρόεδρος μεσολαβεί στην κρίση για να περάσει όπως όλα δείχνουν τη δική του ατζέντα. Για την ακρίβεια κρατάει με επιδέξιο τρόπο ουδετερότητα απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία, έχοντας στο μυαλό του το ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη ημέρα του πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Eικόνες αποκάλυψης στην υπό πολιορκία Μαριούπολη - Eτοιμάζουν μαζικούς τάφους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οικογένεια ξεκληρίστηκε στο Ιρπίν ενώ επιχειρούσε να διαφύγει (vid)