ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός πόλεμος: Το εφιαλτικό σενάριο και η εκτίμηση για 90.000.000 νεκρούς σε λίγες ώρες

Πυρηνική βόμβα
Ένα εφιαλτικό σενάριο πυρηνικού πολέμου αναλύει η αμερικανική εφημερίδα.
Pixabay

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι New York Times σε ανάλυσή τους εξηγούν τους κινδύνους ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου και το πώς θα αντιδράσουν Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες χώρες που διαθέτουν κεφαλές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και 27 ημέρες, με την πυρηνική απειλή να μην έχει φύγει από το μυαλό όλης της υφηλίου. Τόσο λόγω της παρουσίας πυρηνικών εργοστασίων σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και λόγω των όπλων πυρηνικής καταστροφής που κατέχουν αντιμαχόμενες, έστω κι αν όχι ευθέως, πλευρές της σύρραξης. Σε άρθρο – ανάλυση, οι New York Times αναφέρονται στις πιθανότητες διεξαγωγής ενός πυρηνικού πολέμου και στις ολέθριες συνέπειες που θα είχε αυτός.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, υπάρχουν δεδομένα που αναφέρουν ότι σήμερα τα πυρηνικά όπλα τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, δεν έχουν την ίδια ισχύ με αυτά που 76 χρόνια πριν ισοπέδωσαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Μπορεί, βέβαια, τα σημερινά πυρηνικά να είναι λιγότερο καταστροφικά, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν ολέθριες συνέπειες για όλο τον πλανήτη.

Με τον φόβο του Πούτιν

Από την ανάλυση των Αμερικανών προκύπτει πως ο μεγαλύτερος φόβος είναι η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση του Ρώσου προέδρου να θέσει σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή της η Μόσχα, άλλωστε, ήταν αυτή που επανάφερε στην επικαιρότητα το σενάριο του πυρηνικού ολέθρου.

Σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, η Ρωσία θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά σε ακατοίκητη περιοχή, με τις ΗΠΑ να περιμένουν κινήσεις σε αυτό το επίπεδο από τη Μόσχα. Οι New York Times υποστηρίζουν πως στην επίσκεψή του στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί και στο θέμα των πυρηνικών όπλων.

Η περίπτωση της Ζαπορίζια και η εφιαλτική προσομοίωση

Ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας που τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο λόγο του πολέμου, ήταν αυτό της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονταν για τις συνέπειες που μπορεί να είχε ένα χτύπημα στο εργοστάσιο. Στη συνέχεια της ανάλυσης, οι NYT αναφέρουν πως ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον έχουν κάνει προσομοίωση πυρηνικού πολέμου, η οποία ξεκινά με ρίψη προειδοποιητικής βολής από τη Μόσχα, απάντηση με μικρό πλήγμα από το ΝΑΤΟ και γενίκευση του πυρηνικού πολέμου που θα αποφέρει περισσότερους από 90 εκατ. νεκρούς στις πρώτες ώρες.

Στο ίδιο δημοσίευμα, πάντως, αναφέρεται πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δώσει δείγματα για το πώς θα αντιδρούσε σε πιθανή χρήση των πυρηνικών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως υποστηρίζει η ανάλυση, ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Ουάσιγκτον, αφορά τα σχέδια του πυρηνικού πολέμου. Το πιο δύσκολο ερώτημα, υπογραμμίζεται, είναι το αν υπάρχουν αξιόπιστοι τρόπο για να αποτραπεί η κλιμάκωση μιας σύγκρουσης.