ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Σκηνοθετημένες» οι εικόνες απο τη Μπούτσα - Στόχος να κατηγορηθεί η Ρωσία

Εικόνες απο την ισοπεδωμένη πόλη Μπούτσα
Εικόνες απο την ισοπεδωμένη πόλη Μπούτσα

Η Ρωσία λέει ότι οι εικόνες με τις δολοφονίες αμάχων απο την πόλη  Μπούτσα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκαν» απο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια να κατηγορηθεί η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα βίντεο με νεκρούς αμάχους από την Μπούτσα που κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες «παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ ως μέρος μιας συνωμοσίας για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

«Ποιοι είναι οι κύριοι της πρόκλησης; Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση αργά την Κυριακή (3/4). Είπε ότι η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες νεκρών αμάχων έδειξε ότι η ιστορία ήταν μέρος ενός σχεδίου για να αμαυθρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

Mαζικός τάφος στην Μπούτσα της ΟυκρανίαςΑ.Ρ

«Σε αυτήν την περίπτωση, μου φαίνεται ότι το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις (για τη Ρωσία) έγιναν τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτών των υλικών δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος «παρήγγειλε» αυτήν την ιστορία».

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα, μερικά με δεμένα χέρια που είχαν δεχθεί πυρά από κοντινή απόσταση, σκορπισμένα σε πόλεις έξω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Σκηνοθετημένη πρόκληση» για να διαταραχθούν οι συνομιλίες

Οι ρωσικές αρχές λένε ότι οι φωτογραφίες και τα πλάνα που μεταδόθηκαν από την Μπούτσα είναι μια «πρόκληση» που σχεδάστηκε για να διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι εικόνες ήταν «άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου».

Πλάνα και φωτογραφίες νεκρών αμάχων σε όλη την πόλη ώθησαν τις δυτικές χώρες να ζητήσουν την τιμωρία των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί τη Δευτέρα για να συζητήσει αυτό που αποκάλεσε «πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες» στη Μπούτσα.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ