ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Mυστήριο με σαρκοφάγο που βρέθηκε στην Παναγία των Παρισίων

Γαλλία: Mυστήριο με σαρκοφάγο που βρέθηκε στην Παναγία των Παρισίων
Η σαρκοφάγος έχει μήκος 1,95 μέτρα και πλάτος 48 εκατοστά.
twitter

Αρχαιολογική ανασκαφή, που διεξήχθη στις αρχές Φεβρουαρίου από το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (Inrap) κατά τη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης στο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων, έφερε στο φως ένα απροσδόκητο και πολύ σημαντικό εύρημα: Μια πολύ καλά διατηρημένη σαρκοφάγο από μόλυβδο, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα

Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ανακάλυψη «ανθρωπόμορφης σαρκοφάγου σε άριστα διατηρημένο μόλυβδο που πιθανότατα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, κάτω από το πέρασμα της εγκάρσιας μύτης της Παναγίας των Παρισίων, που είχε καταστραφεί μερικώς από πυρκαγιά του Απριλίου 2019» .

Η σαρκοφάγος πρόκειται να ανοιχτεί σύντομα από τους επιστήμονες που έχουν θέσει ως στόχο να αποκαλύψουν τα μυστικά της. Όπως αναφέρει η Daily Mail, Γάλλοι αρχαιολόγοι έκαναν σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη – μόλις μια μέρα πριν να κλείσουν τρία χρόνια από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τον 12ου αιώνα, συγκλονίζοντας τον πλανήτη.

Το εύρημα καθώς και το όλο εγχείρημα για αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα έχουν εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη με τον Γάλλο Πρόεδρο και την σύζυγό του να έχουν σπεύσει χθες εκεί προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εργασίες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο ενός τεράστιου έργου για την ανοικοδόμηση του ναού κι ενώ εργάτες έκαναν επισκεύες επί του αρχαίου κωδωνοστασίου της εκκλησίας τον περασμένο μήνα, βρήκαν την καλοδιατηρημένη μολυβένια σαρκοφάγο θαμμένη 65 πόδια κάτω από τη γη, ανάμεσα στους σωλήνες από τούβλα ενός συστήματος θέρμανσης του 19ου αιώνα.

Η σαρκοφάγος ωστόσο πιστεύεται ότι είναι πολύ αρχαιότερη - πιθανώς του 14ο αιώνα.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη κοιτάξει μέσα στη σαρκοφάγο χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα και έχουν διακρίνει το πάνω μέρος ενός σκελετού, ένα μαξιλάρι από φύλλα, ίσως τρίχες, υφάσματα και ξηρή οργανική ύλη.

Η σαρκοφάγος, η οποία έχει μήκος 1,95 μέτρα και πλάτος 48 εκατοστά, ανασύρθηκε από τον καθεδρικό ναό την Τρίτη, δήλωσε το γαλλικό εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο έρευνας INRAP κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτή τη στιγμή φυλάσσεται σε ασφαλή τοποθεσία και θα σταλεί «πολύ σύντομα» στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στη νοτιοδυτική πόλη της Τουλούζης.

Ιατροδικαστές και επιστήμονες θα ανοίξουν στη συνέχεια τη σαρκοφάγο και θα μελετήσουν το περιεχόμενό της, για να ξεκαριστεί το φύλο του σκελετού και η κατάσταση της υγείας του ατόμου όσο ζούσε, είπε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Κριστόφ Μπεζνιέρ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία χρονολόγησης με άνθρακα.

«Αν αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σαρκοφάγο του Μεσαίωνα, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά σπάνια πρακτική ταφής», τονίζει ο αρχαιολόγος.

Οι ειδικoί ελπίζουν να διευκρινίσουν την κοινωνική τάξη του θανόντος.

Δεδομένου του τόπου και του τρόπου ταφής, είναι πιθανό να συγκαταλέγεται στην ελίτ της εποχής τους, με το όνομά του να υπάρχει ίσως στο μητρώο των ταφών της επισκοπής.