ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ισπανία: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ισπανία: Παρά το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης, οι Ισπανοί παρουσιάζονται διστακτικοί να αποχωριστούν τις μάσκες...

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους πήρε τέλος σήμερα στην Ισπανία, με εξαίρεση ορισμένους χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς, τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, αλλά πολλοί Ισπανοί φαίνονται αποφασισμένοι να την κρατήσουν προς το παρόν.

Η άρση της υποχρέωσης αυτής, που εφαρμόζεται εδώ και περίπου δύο χρόνια, ετέθη σε ισχύ με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης διατάγματος που υιοθετήθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η Ισπανία βγάζει τη μάσκα» αναφέρει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα El País, που προσθέτει ότι αυτό το μέτρο «συμβολίζει την έξοδο από την πανδημία» της Covid-19.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την ίδια εφημερίδα δείχνει, ωστόσο, ότι το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν προκαλεί ενθουσιασμό στον πληθυσμό που εμφανίζεται μοιρασμένος στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη με δείγμα 500 ανθρώπων, περίπου το ήμισυ των Ισπανών (48,5%) λέει ότι νιώθει «λίγο άνετα ή καθόλου άνετα» με το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ πάνω από το 54% θεωρεί το μέτρο πρόωρο.

«Καταλαβαίνω ότι όταν υπάρχει μια αλλαγή, αυτό προκαλεί αβεβαιότητες», αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή» για να μπει τέλος σε αυτόν τον περιορισμό, σχολίασε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Η Νταρίας δήλωσε χθες ότι το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κατέστη δυνατόν από την «πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη», με το 92,5% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας ποτέ δεν προκάλεσε απροθυμία στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της σε εξωτερικούς χώρους. Πολλοί πολίτες συνεχίζουν να τη φορούν στον δρόμο, αν και η σχετική υποχρέωση ήρθη στις 10 Φεβρουαρίου.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θεσπίστηκε με διάταγμα στις 20 Μαΐου του 2020, στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η Ισπανία έχει καταγράψει έως σήμερα 103.721 θανάτους και πάνω από 11,7 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.