ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: H Ρωσία απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP Photo

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε στο διάγγελμά του ότι η ρωσική πλευρά απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προσάρτησης ουκρανικού εδάφους από τους Ρώσους, θα οδηγήσει σε κυρώσεις που θα την αφήσουν τόσο φτωχή (σ.σ. τη Ρωσία) όσο ήταν μετά τον εμφύλιο της το 1917.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρος. Καμία «Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας» δεν πρόκειται να υπάρξει. Εάν υπάρξει μια νέα προσάρτηση, μπορεί να οδηγήσει μόνο σε νέες ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα κάνετε τη χώρα σας τόσο φτωχή όσο δεν ήταν η Ρωσία από τον εμφύλιο πόλεμο του 1917. Οπότε είναι καλύτερα να επιδιώξουμε την ειρήνη τώρα», είπε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Δανίας για την υποστήριξή τους κατά την άφιξή τους στο Κίεβο, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τον Δανό πρωθυπουργό για την ετοιμότητά του να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μικολάιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την πρόσθετη υποστήριξη, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στήριξης για το κράτος μας. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Αυτό το πακέτο περιέχει πολύ ισχυρά αμυντικά εργαλεία για τον στρατό μας. Συγκεκριμένα, είναι πυροβολικό, οβίδες, drones. Αυτό περιμέναμε».