ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινάει το μεσημέρι μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Ουκρανία
Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη
AP

Η προσπάθεια αυτή γίνεται ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε και πάλι χθες βράδυ μια παύση των συγκρούσεων

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, σχεδιάζεται να γίνει σήμερα, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπάρχουν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα μπορέσει να ξεκινήσει γύρω στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η προσπάθεια αυτή γίνεται ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε και πάλι χθες βράδυ μια παύση των συγκρούσεων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις ουκρανικές πόλεις τις οποίες πολιορκούν ρωσικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την Μαριούπολη.

Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ουκρανικό μαχητικό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Σερχίι Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

Δεν είχαν μεγάλα εδαφικά κέρδη οι Ρώσοι λέει η Βρετανία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημείωσαν σημαντικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες, παρά την αυξημένη δραστηριότητά τους, ενώ οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Παρά το ότι η Ρωσία ισχυρίζεται πως κατέκτησε τη Μαριούπολη, οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζουν να καταστρέφουν τις προσπάθειες της Μόσχας να καταλάβει την πόλη, δυσχεραίνοντας την πρόοδο τους στην περιοχή του Ντονμπάς, ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας.

Οι εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις της Ρωσίας δεν έχουν πάρει τον έλεγχο ούτε στον αέρα, ούτε στη θάλασσα, λόγω της αποτελεσματικότητας της αντιαεροπορικής και θαλάσσιας άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την αναφορά αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις - Κατέλαβαν θέσεις στο Ντονμπάς