ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το Συνέδριο του FDP ζητεί παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Γερμανία: Το Συνέδριο του FDP ζητεί παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία
O αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ
AP Photo

Την παράδοση βαρέων όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία ζήτησε το Συνέδριο των Φιλελευθέρων, με απόφαση που ενέκρινε με «συντριπτική πλειοψηφία» μετά την εισήγηση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος.

Η Ουκρανία «πρέπει να υποστηριχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην απόκρουση του ρωσικού επιθετικού πολέμου. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση βαρέων όπλων και την ταχεία παροχή οπλισμού από τη γερμανική βιομηχανία, για την οποία, όπως ανακοινώθηκε, η Γερμανία θα προσφέρει χρηματοδότηση (...). Εμείς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της στη στρατιωτική αυτοάμυνα ενάντια στον επιθετικό ρωσικό πόλεμο (...). Το πιο σημαντικό και βραχυπρόθεσμα πιο αποτελεσματικό μέσο για να σταματήσει η ρωσική προέλαση είναι η σημαντική εντατικοποίηση και επιτάχυνση της παράδοσης όπλων υψηλής αποτελεσματικότητας στον ουκρανικό στρατό», διαβάζει κανείς στο ψήφισμα του Συνεδρίου.

Το FDP χαιρέτισε ακόμη την συμφωνία η οποία προβλέπει ότι οι σύμμαχοι από την ανατολική Ευρώπη θα παραδώσουν οπλικά συστήματα, τα οποία θα αντικατασταθούν κατόπιν από τη Γερμανία.

Νωρίτερα ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα ενεργήσει από κοινού με τους συμμάχους της, δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δική της αμυντική ικανότητα και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και δεν θα καταστεί η ίδια εμπόλεμο μέρος. «Αυτό περιορίζει τις επιλογές», παραδέχθηκε ο κ. Λίντνερ και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον οποίο χαρακτήρισε «υπεύθυνο ηγέτη, ο οποίος σταθμίζει τα πράγματα και λαμβάνει αποφάσεις σε αυτή τη βάση». Μολαταύτα, πολλοί από τους συνέδρους του FDP εξέφρασαν ευθέως κριτική προς τον καγκελάριο για την πολιτική του σε ό,τι αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.


Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων