ΚΟΣΜΟΣ

Άμπερ Χερντ για Ντεπ: «Ήταν ο έρωτας της ζωής μου, αλλά ήταν και κάτι άλλο...απαίσιο»

H πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ, Άμπερ Χερντ
H πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ, Άμπερ Χερντ

Η Άμπερ Χερντ πήρε θέση για πρώτη φορά στην υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που κατέθεσε εναντίον της ο πρώην σύζυγός της Τζόνι Ντεπ.

Η Άμπερ Χερντ ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον της ο πρώην σύζυγός της, Τζόνι Ντεπ. Η 36χτονη ηθοποιός θυμήθηκε πώς ένα ρομαντικό ειδύλλιο που ξεκίνησε σε ένα κινηματογραφικό πλατό κατέληξε σε ένα «μοτίβο» βίας που ασκούσε εναντίον της ο πρώην σύζυγός της.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2009 στα γυρίσματα του φιλμ «The Rum Diary», μιας ταινίας που παρήγαγε και πρωταγωνίστησε ο κύριος Ντεπ, και ερωτεύτηκε στην περιοδεία για την προώθησή του, κατέθεσε η κα Χερντ. Αλλά μέχρι το 2012, είπε, ο Ντεπ την κατηγορούσε επανειλημμένα για απιστία και ο θυμός του συχνά κλιμακωνόταν σε σωματικές επιθέσεις, παρά τις αρνήσεις της.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός και τα ξεσπάσματα

«Είχε εκρήξεις», είπε η Χερντ, λέγοντας πώς ο κύριος Ντεπ έριχνε γροθιές σε τοίχους δίπλα στο κεφάλι της, την έσπρωχνε στο έδαφος και τη χαστούκιζε επαναλαμβανόμενα. Η ηθοποιός συχνά γινόταν συναισθηματική κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της καθώς εξηγούσε τις σωματικές αντιπαραθέσεις με παραστατικούς όρους, ενώ μερικές φορές εμφανιζόταν στεναχωρημένη καθώς απαριθμούσε τους λόγους που έμενε στη σχέση παρά τις αμφιβολίες της.

«Ήταν ο έρωτας της ζωής μου», είπε η κα Χερντ. «Αλλά ήταν και αυτό το άλλο πράγμα. Και αυτό το άλλο ήταν απαίσιο».

Στη διάρκεια της δίκη στο Περιφερειακό Δικαστήριο της κομητείας Fairfax, ο Ντεπ αρνήθηκε ότι χτύπησε ποτέ την Χερντ ή οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Την κατηγόρησε ότι εκείνη έκανε επιθέσεις εναντίον του, περιγράφοντας περιπτώσεις όπου τον γρονθοκοπούσε και του πετούσε αντικείμενα.

Αλλά η Χερντ αρνήθηκε επίσης ότι χτύπησε τον κύριο Ντεπ, εκτός από την αυτοάμυνα ή την υπεράσπιση της αδερφής της, και παρείχε μια πολύ διαφορετική περιγραφή της σχέσης τους, η οποία κατέληξε σε διαζύγιο το 2017. Στη δική της αφήγηση, ήταν ο Ντεπ εκείνος που είχε συχνά κρίσεις οργής και ζήλιας, ειδικά όταν έκανε χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ.

«Με χαστούκισε και τα χείλη μου κόλλησαν στα δόντια μου»

Μια φορά το 2013, θυμάται η κυρία Χερντ, ο κ. Ντεπ την κατηγόρησε για σχέση και στη συνέχεια τη χαστούκισε με το πίσω μέρος του χεριού του, στο οποίο φορούσε δαχτυλίδια. «Θυμάμαι ότι ένιωθα ότι τα χείλη μου κόλλησαν στα δόντια μου», κατέθεσε, «και υπήρχε και λίγο αίμα στον τοίχο».

Η δίκη περιστρέφεται γύρω από ένα άρθρο της Χερντ, που δημοσιεύτηκε στην Washington Post το 2018, στο οποίο περιέγραφε τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Ο Ντεπ κατέθεσε μήνυση εναντίον της για το άρθρο, λέγοντας ότι ακόμα κι αν δεν τον κατονομάζει, ήταν ξεκάθαρα υπαινιγμός για τη σχέση τους και ότι η δημοσίευσή του είχε καταστροφική επίδραση στην κινηματογραφική του καριέρα.

Η Χερντ, 36 ετών, αντέκρουσε οτι ο 58χρονος πρώην σύζυγός της ήταν εκείνος που τη δυσφημούσε όταν ο πρώην δικηγόρος του δημοσίευσε δηλώσεις λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της για κακοποίηση ήταν φάρσα.

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες της δίκης, οι δικηγόροι του Ντεπ κάλεσαν μάρτυρες με σκοπό να αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί για ενδοοικογενειακή κακοποίηση της κυρίας Χερντ ήταν μυθοπλασίες που είχαν βλάψει σοβαρά την καριέρα του.

Προσπάθησαν επίσης να αποδείξουν ότι η κυρία Χερντ ήταν εκείνη που κακοποιούσε το σύντροφό της, επιστρατεύοντας ηχητικά αποσπάσματα όπου το ζευγάρι συζητούσε για ένα περιστατικό στο οποίο ο Ντεπ είπε ότι η πρώην σύζυγός του, του κλώτσησε μια πόρτα του μπάνιου στο κεφάλι.

Οι δικηγόροι της Χερντ υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις της στο άρθρο είναι αληθινές και ότι ακόμη κι αν ο δικαστής κρίνει ότι δεν έχει αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κ. Ντεπ κακοποίησε σωματικά την Χερντ, η «ενδοοικογενειακή κακοποίηση» περιλαμβάνει επίσης τη λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

«Αν ο Ντεπ κακοποίησε την Χερντ σωματικά, λεκτικά, συναισθηματικά ή ψυχολογικά, έστω και μία φορά, τότε κερδίζει», είπε ο Μπεν Ρότενμπορν, δικηγόρος της ηθοποιού στο δικαστήριο τη Δευτέρα. «Είναι τόσο απλό».

Αλλά η Χερντ κατέθεσε ότι ο Ντεπ την κακοποίησε πολύ περισσότερες από μία φορές. Η πρώτη φορά που τη χτύπησε, είπε, ήταν περίπου δύο χρόνια πριν παντρευτούν, όταν η ηθοποιός γέλασε με ένα από τα τατουάζ του. Τη χαστούκισε στο πρόσωπο τρεις φορές, είπε, μια χειρονομία τόσο δυνατή που αρχικά απάντησε γελώντας γιατί σκέφτηκε ότι πρέπει να ήταν αστείο.

«Έπρεπε, αλλά...δεν ήθελα να τον αφήσω»

Αλλά όταν εκείνος αντιτάχθηκε στο γέλιο της, είπε ότι συνειδητοποίησε ότι δεν αστειευόταν και απλώς τον κοίταξε σιωπηλά. Σύντομα ο κύριος Ντεπ άρχισε να κλαίει, είπε, και έπεσε στα γόνατά του για να της πει: «Νόμιζα ότι είχα αφήσει το τέρας μακριά».

Η κυρία Χερντ θυμήθηκε ότι πήγε στο αυτοκίνητό της, ακουμπούσε το κεφάλι της στο παράθυρο και κάθισε εκεί για λίγο πριν πάει σπίτι της. Μέρες αργότερα, είπε, ο Ντεπ τηλεφωνούσε και έστελνε μηνύματα για να ζητήσει συγγνώμη για ό,τι είχε συμβεί, και μετά εμφανίστηκε με μερικές φιάλες κρασιού και είπε ότι «δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

«Ήξερα ότι ήταν λάθος και ήξερα ότι έπρεπε να τον αφήσω», κατέθεσε η κυρία Χερντ, «και αυτό ήταν που ράγισε την καρδιά μου επειδή δεν ήθελα να τον αφήσω». Στην κατάθεσή του, ο Ντεπ είχε αρνηθεί ότι τη χαστούκισε, λέγοντας: «Σίγουρα δεν πρόκειται να χτυπήσω γυναίκα αν αποφασίσει να κοροϊδέψει ένα τατουάζ που έχω στο σώμα μου».

Μια άλλη φορά, όπως κατέθεσε η κυρία Χερντ, ο Ντεπ συμμετείχε σε μια επεμβατική έρευνα στο σώμα της για ναρκωτικά που νόμιζε ότι του έκρυβε. Αυτή η έρευνα έλαβε χώρα αφού ο κ. Ντεπ έσπασε αντικείμενα σε ένα τροχόσπιτο όπου το ζευγάρι έκανε διακοπές, εξοργισμένος που μια άλλη γυναίκα που ήταν μαζί τους είχε πλησιάσει πολύ σωματικά την κυρία Χερντ, είπε.

Στην αρχή της κατάθεσής της, η Χερντ είπε ότι ήταν δύσκολο να κάθεται στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς ο Ντεπ παρουσίαζε την υπόθεσή του, ακούγοντας τον πρώην σύζυγό της και άλλους να καταθέτουν για την ταραχώδη σχέση τους. «Αυτό είναι το πιο οδυνηρό και δύσκολο πράγμα που έχω περάσει ποτέ», είπε η κα Χερντ.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Ντεπ-Χερντ: Βασανιστήρια κι άγρια σεξουαλική βία καταγγέλλει η ηθοποιός για τον πρώην της