ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο Χάρκοβο μετά την επίσκεψη Ζελένσκι (pics)

Στο Χάρκοβο ο Ζελένσκι
AP

Η επίσκεψη Ζελένσκι στο Χάρκοβο σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πόλη του Χάρκοβο, μετά από την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Χάρκοβο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.

Η επίσκεψη σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας», ανέφερε η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.

xarkovo-zelenski-ekrikseis-29-5.jpg
Η επίσκεψη Ζελένσκι στο Χάρκοβο σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του ΚιέβουAP

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Κρύβιι Ρι που βρίσκεται στην Κεντρική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ίδιο υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης, ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή Ντνίπρο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του TASS.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επιθεωρεί τα κατεστραμμένα κτήρια, καθώς επισκέπτεται την περιοχή του Χάρκοβο που έχει πληγεί από τον πόλεμο.AP

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν επί μακρόν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο, από τον οποίο ζήτησαν να αρχίσει «σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και την απελευθέρωση των 2.500 Ουκρανών μαχητών που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Παράλληλα, ενώ ο ρωσικός στρατός κλιμάκωνε την επίθεσή του στην ανατολική Ουκρανία, πραγματοποίησε το Σάββατο νέα επίδειξη δύναμης στην Αρκτική με μια επιτυχημένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου.

Ο πύραυλος Zircon εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Ναύαρχος Γκορτσκόφ στη Θάλασσα Μπάρεντς, προς έναν στόχο στα ύδατα της Λευκής Θάλασσας, στην Αρκτική, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η πρώτη επίσημη εκτόξευση αυτού του πυραύλου έγινε τον Οκτώβριο του 2020.

Σχετικές ειδήσεις