ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Άναψε πράσινο φως για την είσοδο Ουκρανίας-Μολδαβίας στην ΕΕ

Κομισιόν: Άναψε πράσινο φως για την είσοδο Ουκρανίας-Μολδαβίας στην ΕΕ
Η Επιτροπή της ΕΕ τάσσεται υπέρ του να γίνει η χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
AP

Ουκρανία και Μολδαβία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη τους στην ΕΕ σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η Ουκρανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της στην ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ τάσσεται υπέρ του να γίνει η χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, μια ημέρα μετά την επίσκεψη Μακρόν, Σόλτς, Ντράγκι και Γιοχάνις στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Είχε γίνει σαφές από χθες ότι και οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν την εμπόλεμη χώρα «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτηση της στο Twitter έκανε δήλωσε ότι «Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε να ζήσουν μαζί μας το ευρωπαϊκό όνειρο».

Πράσινο φως και για την Μολδαβία

Η κ. Φον ντερ Λάιεν δείχνει την θετική στάση της ΕΕ για καθεστώς υποψηφιότητας και στην Μολδαβία εξηγώντας ότι αν και έχει πολύ δρόμο στις μεταρρυθμίσεις της, έχει δείξει μια καλή πορεία με αποτέλεσμα να μπορεί να διεκδικεί μια θέση ως κράτος-μέλος στην ΕΕ.

Ερωτηματικό για την Γεωργία

Όπως έκανε γνωστό μέσα από τις ανακοινώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν, για το καθεστώς υποψηφιότητας της Γεωργίας πρέπει να εξεταστούν ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας.