ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: Διαλύεται το κοινοβούλιο - Η χώρα οδεύει σε εκλογές για πέμπτη φορά σε λιγότερα απο 4 χρόνια

O Nαφτάλι Μπένετ με τον Λαπίντ
O Nαφτάλι Μπένετ με τον Λαπίντ
ΑΡ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ διαλύεται και η χώρα οδεύει στις κάλπες τον Νοέμβριο για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Ο Γιαίρ Λαπίντ, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και αρχιτέκτονας της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού, θα γίνει προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Θα είναι το 14ο άτομο που αναλαμβάνει το αξίωμα, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Ναφτάλι Μπένετ, τον πιο βραχύβιο πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση κατέρρευσε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου σχηματίστηκε σε μια ιστορική στιγμή με τον βετεράνο ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποχωρεί μετά από 12 χρόνια στην εξουσία. Στη θέση του ανέλαβε ένας συνασπισμός ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων, ο πρώτος που περιελάμβανε αραβικό κόμμα.

Η πρόταση διάλυσης εγκρίθηκε με 92 βουλευτές και καμία ψήφο κατά, μετά από πολυήμερες διαμάχες από βουλευτές του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης σχετικά με την ημερομηνία των νέων εκλογών και άλλα νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής. Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.

Η κίνηση τερματίζει επίσημα ένα πολιτικό πείραμα στο οποίο οκτώ κόμματα από όλο το ισραηλινό φάσμα προσπάθησαν να βρουν κοινό έδαφος μετά από μια περίοδο παρατεταμένου αδιεξόδου κατά την οποία η χώρα βίωσε τέσσερις εκλογές σε δύο χρόνια. Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια επέκταση της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης του Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο Νετανιάχου και η συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά.

Οι τέσσερις αδιέξοδες εκλογές τα προηγούμενα τρία χρόνια ήταν σε μεγάλο βαθμό «δημοψηφίσματα» σχετικά με την ικανότητα του Νετανιάχου να κυβερνήσει, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για αποδοχή δωροδοκιών, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης. Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο Λαπίντ, πρώην παρουσιαστής στην τηλεόραση που ηγείται ενός κεντροαριστερού κόμματος, αναμένεται να κάνει εκστρατεία ως προσωρινός πρωθυπουργός για να διατηρήσει τη θέση ως κύρια εναλλακτική λύση στον Νετανιάχου και πιθανότατα θα λάβει «πόντους» στη δημοτικότητά του, όταν καλωσορίσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Δημοσκοπήσεις από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του κερδίζουν έδρες, αν και δεν είναι σαφές εάν θα είχαν αρκετές για να αποκτήσουν την πλειοψηφία των 61 εδρών στην 120μελή Κνεσέτ. Εάν όλη αυτή η διαδικασία δεν τελεσφορήσει, το Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.

Πηγή: Αssociated Press