ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημο αίτημα της Άγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία για έκδοση μελών των ΡΚΚ και FETO

Τουρκία
AP

Η Άγκυρα ζητεί να της δοθούν τα στελέχη του κουρδικού εργατικού κόμματος καθώς και μέλη της FETO, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Επίσημο αίτημα έκδοσης των μελών του PKK και της οργάνωσης FETO, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες απέστειλε η Άγκυρα σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, η Τουρκία απέστειλε επισήμως το αίτημά της για την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην Τουρκία, ως εκπλήρωση της συμφωνίας στη Μαδρίτη βάσει της οποίας αίρεται το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στο αίτημά της η Άγκυρα ζητεί να της δοθούν τα στελέχη του κουρδικού εργατικού κόμματος καθώς και μέλη της FETO, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ως ακόλουθοι του εξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλει το εν λόγω αίτημα για την έκδοση των συγκεκριμένων υπόπτων για τρομοκρατία και όπως σημειώνει απλά το επαναφέρει.