ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 1: Η απόλυτη σπαζοκεφαλιά της Ευρώπης – Οι εξαφανισμένοι φον ντερ Λάιεν, Μισέλ & Σίμσον

Nord Stream 1: Η απόλυτη σπαζοκεφαλιά της Ευρώπης
Nord Stream 1: Η απόλυτη σπαζοκεφαλιά της Ευρώπης
Intimenews

Πώς η Γηραιά Ήπειρος αυτοπαγιδεύθηκε σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση από την οποία μεγάλος κερδισμένος είναι μόνο ο Πούτιν

Πουλάει λιγότερες ποσότητες και βγάζει περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη χρονιά. Ο λόγος για τον Βλάντιμιρ Πούτιν που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τις κυρώσεις που του επέβαλλαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες μετρούν «υπερέσοδα», όπου αν και οι ποσότητες προς Ευρώπη λιγοστεύουν μήνα με το μήνα, οι τιμές ανεβαίνουν, φτάνοντας στο σημείο η Ρωσία να διατηρεί έσοδα αντίστοιχα με τα περσινά παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου γνωρίζουν ραγδαία πτώση. Τα νούμερα ζαλίζουν.

Σύμφωνα με το ICIS, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός εξακολουθεί να δέχεται περίπου 100 εκατ. ευρώ ημερησίως από τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη. Η ηγεσία της Ε.Ε. είναι στην κυριολεξία «εξαφανισμένη» σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τα ενεργειακά προβλήματα. Χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας των Βρυξελλών είναι ότι κανείς πολίτης της Ευρώπης δεν γνωρίζει ούτε καν ποιος είναι Επίτροπος της Ε.Ε. για τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής.

Η «εξαφανισμένη» επίτροπος της Ε.Ε. κυρία Κάντρι Σίμσον

Για να μην ψάχνετε σας αποκαλύπτω το όνομά της. Είναι η κυρία Κάντρι Σίμσον, Εσθονή πρώην υπουργός Οικονομικών, η οποία υπό κανονικές συνθήκες σε μια τέτοια κρίση θα έπρεπε να ήταν πασίγνωστη και να έδινε καθημερινά αγώνα για να βρει μια χρυσή τομή. Πάραυτα είναι παντελώς άγνωστη και εξαφανισμένη από την ειδησεογραφία και την επικαιρότητα. Την ίδια αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μόνοι πολιτικοί που δεν έχουν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να έρθουν σε επαφή και να δουν από κοντά τον Ρώσο Πρόεδρο είναι η Γερμανίδα Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου! Απίστευτα πράγματα δηλαδή. Οι δυο αρμόδιοι για την τύχη της Ευρώπης δεν έχουν ζητήσει έστω να δουν τον Πούτιν για να βρουν μια ελάχιστη αχτίδα συνεννόησης, την ώρα που ο Ερντογάν (και άλλοι αρχηγοί κρατών) μιλάει μαζί του μια φορά την εβδομάδα.

Σε «τεντωμένο σκοινί» βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με τις χώρες να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, με το «βλέμμα» στο χειρότερο, αυτό της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 1 έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουλίου για την εκτέλεση των ετήσιων καθιερωμένων εργασιών συντήρησης. Βάσει προγράμματος, προβλέπεται να επανέλθει σε λειτουργία στις 21 Ιουλίου, ωστόσο, η αγωνία για το αντίθετο κορυφώνεται, με πλήθος αναλύσεων και ευρωπαίων αξιωματούχων να προειδοποιούν για το αντίθετο. Μόλις την Τετάρτη, η ρωσική εταιρεία Gazprom δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία μιας «κρίσιμης υποδομής» που αποτελεί μέρος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή της τουρμπίνας από τον Καναδά.

Τι θα συμβεί αν δεν ανοίξει στις 21 Ιουλίου ο Nord Stream 1; Τα πάντα είναι πιθανά. Από βαθιά ύφεση στη Γερμανία, έως εξάπλωση της κρίσης γρήγορα ως ντόμινο σε όλη την Ευρώπη, χρεοκοπίες εταιρειών – κινδυνεύουν ήδη σχεδόν 2 στις 10, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – δελτίο σε ρεύμα και αέριο, επιδείνωση του κόστους ζωής.

Τα πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, στις αγορές επικρατεί μεγάλη αναταραχή, όλες οι χώρες προχωρούν σε κινήσεις άμυνας και το ερωτηματικό είναι αν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Στις 26 Ιουλίου συγκαλείται εκτάκτως Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ενώ λίγες μέρες μετά η Κομισιόν παρουσιάζει σχέδιο περιορισμού της ζήτησης σε περίπτωση νέων περικοπών από την Ρωσία.

Εδώ στην Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στο σενάριο εμπλοκής με τον Nord Stream 1, η σημαντικότερη απειλή δεν θα ήταν τόσο η ασφάλεια τροφοδοσίας με αέριο, όσο η εκτίναξη των τιμών. Όσον αφορά τον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο, η Ελλάδα ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες που διατρέχουν τον μικρότερο σχετικά κίνδυνο, κατ’ αρχάς γιατί οι εισαγωγές ρωσικού αερίου πραγματοποιούνται μέσω του αγωγού Turk Stream, οι ροές του οποίου έχουν παραμείνει αμετάβλητες από την έναρξη της κρίσης. Η «ευκαιρία» για την Ρωσία με την συντήρηση του αγωγού ήλθε και παρήλθε, ο Turk Stream επαναλειτουργεί κανονικά, δείχνοντας πως για την ώρα, η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι εκτός «κάδρου» των ρωσικών περικοπών.

Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα μας από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 44,50% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021. Έπειτα ακολουθούν τα σημεία εισόδου σε Νέα Μεσημβρία και οι Κήποι Έβρου και τα οποία βρίσκονται εκτός ρωσικής εξάρτησης καθώς δέχονται αέριο από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία. Ωστόσο, ο «εφιάλτης» επανέρχεται στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, όπου μια ενδεχόμενη πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 θα πυροδοτήσει μια άνευ προηγούμενου εκτόξευση των τιμών αερίου και κατά συνέπεια των τιμών χονδρικής ρεύματος, πράγμα που θα φτάσει στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.