ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή κάθειρξης 34 ετών σε γυναίκα χρήστη του Twitter επέβαλε η Σαουδική Αραβία

twitter
H Σάλμα αλ-Σεχάμπ
twitter-DemocracyNow

Κύμα συμπαράστασης στη Σάλμα αλ-Σεχάμπ, την 34χρονη μητέρα δύο παιδιών και διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, που καταδικάστηκε επειδή "ακολουθούσε" ακτιβιστές στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Η 34χρονη είχε επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία για διακοπές, όταν το Ειδικό Δικαστήριο για την τρομοκρατία της χώρας, της επέβαλε ποινή 34 ετών, επειδή ακολουθούσε στο Twitter ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έκανε retweet με τέτοιο περιεχόμενο.

Η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, αρχικά είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, επειδή χρησιμοποιούσε ένα σάιτ, το οποίο "προκαλούσε κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποιούσε την εσωτερική και εθνική ασφάλεια". Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, έφερε τη νέα ποινή των 34 ετών κάθειρξης με παράλληλη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς το δικαστήριο πήρε υπόψη του την τέλεση και άλλων πιθανών εγκλημάτων. Πρόκειται για την πιο μεγάλη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στη Σαουδική Αραβία σε γυναίκα, για ακτιβισμό υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν τη "βοήθεια προς αυτούς που προκαλούν κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποιούν την εσωτερική και εθνική ασφάλεια με το να τους ακολουθεί στο Twitter" και να κάνει retweet. Πάντως, η Σεχάμπ δεν είναι γνωστή ακτιβίστρια, ούτε στη Σαουδική Αραβία ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει η εφημερίδα. Στο Instagram περιγράφει τον εαυτό της ως ειδικό υγιεινής δοντιών, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς και λέκτορα στο πανεπιστήμιο "Princess Nourah bint Abdulrahman", καθώς και μητέρα δύο γιων, του Νόα και του Άνταμ. Πιστεύεται ότι η Σάλμα αλ-Σεχάμπ θα ασκήσει νέα έφεση κατά της ποινής, ενώ ήδη υπάρχει κύμα υποστήριξής της.

Σχετικές ειδήσεις