ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Εμινέ Ερντογάν «μπαίνει» στον προεκλογικό στίβο και μαζεύει ντομάτες με τις αγρότισσες

Η Εμινέ Ερντογάν μαζεύει τομάτες σε χωράφι της Άγκυρας
Η Εμινέ Ερντογάν μαζεύει τομάτες σε χωράφι της Άγκυρας

Τη σύζυγό του επιστρατεύει επικοινωνιακά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να κερδίσει πόντους, σε μία δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία. Η Εμινέ Ερντογάν φωτογραφήθηκε χαμογελαστή να μαζεύει ντομάτες σε ένα χωράφι έξω απο την Άγκυρα

Σε μία καλά συντονισμένη επικοινωνιακή επιχείρηση, η σύζυγος του προέδρου Ερντογάν Εμινέ, μπήκε σε ένα χωράφι με ντομάτες, μάζεψε καρπούς και μίλησε με τις αγρότισσες, με τις φωτογραφίες να αναρτώνται και στην επίσημη σελίδα της τουρκικής προεδρίας.

Η Εμινέ Ερντογάν που έχει προκαλέσει πολλές φορές την κοινή γνώμη με το πανάκριβο γούστο της και τη ροπή της στην πολυτέλεια, την ώρα που οι πολίτες στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα συναντήθηκε με γυναίκες αγρότισσες που καλλιεργούν τους σπόρους των προγόνων τους στα χωράφια της περιοχής Αγιάς, έξω απο την Άγκυρα.

Η πρώτη κυρία άκουσε τις αγωνίες των γυναικών και μάζεψε ντομάτες, καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια, έχοντας ενημερωθεί για την παραγωγή από την πρόεδρο του Αγροτικού Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού και τον δήμαρχο της περιοχής που την καλωσόρισαν, πάντα μπροστά στις κάμερες σε ένα καλά σκηνοθετημένο «σκηνικό»

Την ενημέρωσαν για την καλλιέργεια ντομάτας που παράγεται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων και της είπαν οτι ο συνεταιρισμός παρασκευάζει προϊόντα όπως πελτέ, σάλτσα, χυμό ντομάτας και τουρσιά,

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την τοπική παραγωγή προγονικών σπόρων -ένα πρόγραμμα που διεξάγεται υπό την αιγίδα της- η πρώτη κυρία είπε: «Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι ότι ελπίζω να γίνει ευρέως διαδεδομένο. Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τους παραγωγούς, το έργο μας θα συνεχιστεί»

Η Εμινέ Ερντογάν δήλωσε τέλος ότι λατρεύει τις ντομάτες και ζήτησε από τις γυναίκες επιχειρηματίες να φτιάξουν αποξηραμένες ντομάτες, ενώ τις βοήθηκε να μαγειρέψουν ένα τοπικό έδεσμα το «μενεμέν», ανακατεύοντας τα υλικά στο παραδοσιακό καζάνι και μοιράζοντας στη συνέχεια φαγητό στους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους. Οπως είπε μαγειρεύουν στο σπίτι κάθε Σαββατοκύριακο τη συνταγή αυτή , καθώς τόσο η ίδια όσο και ο Τούρκος πρόεδρος τη λατρεύουν.

Η κυρία Ερντογάν πόζαρε στη συνέχεια για μια αναμνηστική φωτογραφία με τις αγρότισσες, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ του συζύγου της σε μία δύσκολη εποχή για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα που στενάζει κάτω από τον πληθωρισμό-ρεκόρ.

«Η Πρώτη Κυρία Ερντογάν μαζεύει ντομάτες με αγρότισσες στην περιοχή Αγιάς της Αγκυρας» αναφέρει η ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας στο Twitter. Στις φωτογραφίες της προεδρίας, πάντως, δεν φαίνεται το πανάκριβο ρολόι αξίας 30.000 ευρώ στο χέρι της Εμινέ που είχε ξεσηκώσει πρόσφατα θύελλα αντιδράσεων.

Ο βουλευτής του «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti) Αχμέτ Εροζάν είχε σχολιάσει το νέο βιβλίο της πρώτης κυρίας της Τουρκίας που κυκλοφόρησε με τίτλο «Τα ταξίδια μου στην Αφρική» γράφοντας στο Twitter:

«Το βιβλίο "Τα ταξίδια μου στην Αφρική" στολισμένο με φωτογραφίες κυκλοφορεί στην αγορά. Το ρολόι χειρός Chopard Happy Diamonds είναι σε αρμονία με τη φτώχεια της Αφρικής. Αν το ρολόι χειρός δεν είναι ψεύτικο, η τιμή του ξεκινά από τα 30.000 ευρώ» έγραφε.

Οι....ντομάτες και η δημόσια υποστήριξη του προεδρικού ζεύγους στους αγρότες μετατρέπονται σε χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας, την ώρα που ο τουρκικός λαός πλήττεται οικονομικά, με πολλά νοικοκυριά να ζουν στα όρια της ανέχειας, αδυνατώντας να προμηθευτούν ακόμη και βασικά διατροφικά είδη.