Ιρλανδία: Η χώρα θα διαθέσει 11 δισεκ. ευρώ το 2023 για την κρίση του κόστους διαβίωσης

Η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2023, που αφιερώνει 11 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από το 10% του συνόλου, στα μέτρα κατά της κρίσης του κόστους διαβίωσης και κυρίως της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.
Ιρλανδία: Η χώρα θα διαθέσει 11 δισεκ. ευρώ το 2023 για την κρίση του κόστους διαβίωσης
3'

Εκτός από τα επιδόματα που τέθηκαν ήδη στο τραπέζι φέτος το καλοκαίρι και υπολογίζονται σε 6,9 δισεκ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιρλανδία, Πασκάλ Ντόνοχιου, ανακοίνωσε ποσό 4,1 δισεκ. σε πρόσθετες και έκτακτες δαπάνες.

Το Brexit, η Covid-19 και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία: "οι κίνδυνοι και οι απρόβλεπτες προκλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές", δήλωσε ενώπιον των Ιρλανδών βουλευτών της Ντάιλ, της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου.

Η σύγκρουση "προκάλεσε σοκ στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό φαίνεται κυρίως στις αγορές της ενέργειας και των πρώτων υλών".

Ο προϋπολογισμός προβλέπει συγκεκριμένα πιστώσεις 600 ευρώ για την ενέργεια για τα νοικοκυριά, αύξηση στα 40.000 ευρώ του εισοδηματικού ορίου στο οποίο εφαρμόζεται ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής ή ακόμη και ενίσχυση για τους λογαριασμούς ενέργειας των εταιριών, εντός του ορίου των 10.000 ευρώ τον μήνα και ανά επιχείρηση.

Η χρηματοδότηση των δαπανών αυτών θα βοηθηθεί από μια αύξηση των φορολογικών εσόδων, που υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Αυγούστου 2022, που προέρχονται κυρίως από τον εταιρικό φόρο, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Η χώρα, που έχει ευνοϊκή φορολογία για τις επιχειρήσεις, φιλοξενεί κυρίως τις έδρες στην Ευρώπη πολλών πολυεθνικών εταιριών τεχνολογίας όπως η Apple, η Google ή η μητρική εταιρία του Facebook, η Meta, που ενισχύουν τα φορολογικά έσοδα της χώρας.

Η κυβέρνηση θα βάλει επίσης στην άκρη ένα μέρος των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για να αντιμετωπίσει μελλοντικές αβεβαιότητες: δύο δισεκ. ευρώ για το 2022 και τέσσερα δισεκ. που προβλέπονται για την επόμενη χρονιά.

Η επείγουσα ανάγκη δράσης απέναντι στον πληθωρισμό -- που ανερχόταν στο 8,7% τον Αύγουστο στην Ιρλανδία -- και τις συνέπειές του στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώθησε τον υπουργό Οικονομικών να επισπεύσει την παρουσίαση του προϋπολογισμού, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επιτρέπουμε στον κόσμο να περάσει τον χειμώνα παρά την πρωτοφανή αυτή κρίση, αλλά και ότι έχουμε τα απαραίτητα αποθέματα για να περάσουμε όλο το 2023", δήλωσε σήμερα, πριν από την ανακοίνωση του προϋπολογισμού ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να θεσπίσει έναν έκτακτο φόρο για τους ενεργειακούς ομίλους, όπως αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο το μέτρο αυτό δεν περιελήφθη στον προϋπολογισμό σήμερα, αντίθετα με αυτό που είχε αφήσει να εννοηθεί η κυβέρνηση.

"Δεν είναι δίκαιο οι επιχειρήσεις να αντλούν υπερβολικά οφέλη από την παρούσα αστάθεια της αγοράς", δήλωσε ο Ντόνοχιου. Το Δουβλίνο θέλει να ενταχθεί σε έναν συντονισμένο μηχανισμό σε επίπεδο ΕΕ, αλλά "αν αυτό δεν είναι δυνατό, η κυβέρνηση θα προτείνει τα δικά της μέτρα", προειδοποίησε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή