επίδειξη μόδας της LV
Στιγμιότυπο από επίδειξη μόδας της LV.
Πηγή: Photo by Victor Boyko/Getty Images
ΚΟΣΜΟΣ

Μπερνάρ Αρνό: Ο Γάλλος της μόδας που «εκτόπισε» τον Μπέζος – Πώς έγινε ο 2ος πλουσιότερος στον κόσμο

Τη πλάτη του Μπερνάρ Αρνό βλέπει πλέον ο Τζεφ Μπέζος - Σύμφωνα με τον δείκτη των δισεκατομμυριούχων του «Forbes», ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton (LVMH) κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση των πλουσιότερων του πλανήτη, πίσω από τον Έλον Μασκ

Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όσοι άλλοι μεγιστάνες του πλανήτη, όμως εδώ και αρκετό καιρό ένας Ευρωπαίος δισεκατομμυριούχος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας του Forbes.

Αποτελεί γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, στην κορυφή της λίστα του Forbes κυριαρχούσαν σε μεγάλο βαθμό οι Αμερικανοί. Οι κορυφαίες θέσεις έχουν καταληφθεί από πολίτες των ΗΠΑ όπως οι Μπέζος, Μασκ, Γκέιτς και Μπάφετ για το μεγαλύτερο μέρος των δύο δεκαετιών.

Για αρκετά χρόνια στις αρχές του αιώνα, οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι ήταν οι ιδρυτές της Aldi, Τέο και Καρλ Άλμπρεχτ. Έφτασαν στην πρώτη δεκάδα αλλά ποτέ στην κορυφή.

Ο Μπερνάρ Αρνό έκανε το ντεμπούτο του στους 10 πρώτους στα μέσα του 2005, με περιουσία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρνό βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα από το 2018.

GettyImages-1429953988.jpg
Ο Αρνό στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι φέτος.Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Έγινε το τρίτο πλουσιότερο άτομο το 2019, με περιουσία 76 δισ. δολαρίων. Προσπέρασε πρόσκαιρα τον Μπέζος και έγινε ο πλουσιότερος του κόσμου, στις 10:30 π.μ. στις 16 Δεκεμβρίου 2019. Η μετοχή της Amazon έκλεισε τελικά υψηλότερα, πετώντας τον Γάλλο μεγιστάνα πίσω, στο νούμερο δύο.

Ωστόσο σήμερα ο Αρνό, ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH (Louis Vuitton), επέστρεψε στην 2η θέση (με περιουσία 142,4 δισ. δολαρίων) εκτοπίζοντας ξανά τον Μπέζος (με περιουσία 136,4 δισ. δολαρίων) δείχνοντας ότι ήρθε για να μείνει.

Τα lockdown της Ευρώπης

Η LVMH και ο Αρνό αντιπροσώπευσαν την αξιοσημείωτη άνοδο των πολυτελών οίκων της Ευρώπης και της μόδας κατά τα lockdown των προηγούμενων ετών.

Με την ώθηση της «δυναμικής» των αγοραστών στην Κίνα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Flavio Cereda, η LVMH κατέγραψε έσοδα 17 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, αύξηση 32% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Κατά την περίοδο εκείνη, η περιουσία του αντιπάλου Φρανσουά Πινό, του οποίου ο όμιλος Kering κατέχει πολυτελείς μάρκες όπως οι Saint Laurent, Alexander McQueen και Gucci, αυξήθηκε από 27 δισ. δολάρια σε 55,1 δισ. δολάρια. Στη Chanel (η οποία δεν είναι στο χρηματιστήριο) οι αδελφοί Alain Wertheimer και Gerard Wertheimer, εγγονές του ιδρυτή Pierre Wertheimer, έχουν πλέον περιουσία 35 δισ. δολάρια, υπερδιπλασιάζοντας την περιουσία τους που ανερχόταν σε 17 δισ. δολάρια το 2020. Ακόμη και η Φρανσουάζ Μπετανκούρ, εγγονή του ιδρυτή της L'Oréal, κέρδισε περί τα 40 δισ., φτάνοντας στα 87,8 δισ. δολάρια τη Δευτέρα.

Σε μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια η περιουσία του Αρνό.

Ποιος είναι ο Αρνό

Ο Μπερνάρ Ζόε Ετιέν Αρνό (γεννημένος 5 Μαρτίου του 1949) είναι Γάλλος επιχειρησιακός μεγιστάνας, επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης. Ο Αρνό είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας πολυτελείας στον κόσμο.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Αρνό προσχώρησε στην εταιρεία του πατέρα του το 1971. Προάχθηκε σε Διευθυντή Ανάπτυξης της εταιρείας το 1974 και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 1977. Το 1979 διαδέχτηκε τον πατέρα του ως πρόεδρος της εταιρείας.

Το 1984, με τη βοήθεια του Antoine Bernheim, ανώτερου συνεργάτη της Lazard Frères, ο Αρνό εξαγόρασε την εταιρεία χρηματοδότησης πολυκαταστημάτων Financière Agache. Έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Financière Agache και στη συνέχεια ανέλαβε τον έλεγχο της Boussac Saint-Frères, μιας κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης.

Ο Αρνό αργότερα πούλησε τις εταιρείες και τα περιουσιακά στοιχεία τους για μεγάλα ποσά κρατώντας μόνο μερικά πολυκαταστήματα. Τον Ιούλιο του 1988, 1 χρόνο μετά την ίδρυση της LVMH, ο Αρνό διέθεσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σχηματίσει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την Ιρλανδική εταιρεία ζύθου Guiness που κατείχε το 24% των μετοχών της LVMH.

Με την οικογένειά του.Photo by Chesnot/Getty Images

Ο Αρνό δαπάνησε 600 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 13,5% περισσότερο τις μετοχές της LVMH, καθιστώντας τον, τον μεγαλύτερο μέτοχο της LVMH. Τον Ιανουάριο του 1989, έδωσε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον έλεγχο 43,5% των μετοχών της LVMH και 35% των δικαιωμάτων ψήφου, φθάνοντας έτσι στην «μειοψηφία αποκλεισμού» που χρειαζόταν για να σταματήσει την αποσυναρμολόγηση της ομάδας LVMH. Στις 13 Ιανουαρίου 1989, εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Από τότε, ο Αρνό οδήγησε την εταιρεία μέσω ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, μετατρέποντάς την σε μία από τις μεγαλύτερες πολυτελείς ομάδες στον κόσμο με έδρα τη Γαλλία. Σε έντεκα χρόνια, η αγοραία αξία της LVMH πολλαπλασιάστηκε τουλάχιστον κατά δεκαπέντε, ενώ ταυτόχρονα οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 500%. Προήγαγε αποφάσεις για την αποκέντρωση των εμπορικών σημάτων του ομίλου.

Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, τα σήματα θεωρούνται πλέον ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις με τη δική τους ιστορία. Τον Ιούλιο του 1988, ο Αρνό απέκτησε την Céline. Το 1993, η LVMH απέκτησε δύο θυγατρικές εταιρείες, την Berluti και το Kenzo. Την ίδια χρονιά, ο Αρνό εξαγόρασε τη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune. Τον Νοέμβριο του 2007 πούλησε την La Tribune για να αγοράσει μια άλλη γαλλική οικονομική εφημερίδα, την Les Échos για 240 εκατομμύρια ευρώ.

Το 1994, η LVMH απέκτησε την εταιρεία αρωμάτων Guerlain. Το 1996, ο Αρνό εξαγόρασε την Loewe. Οι εταιρείες Thomas Pink το 1999, Emilio Pucci το 2000 και Fendi, DKNY και La Samaritaine αγοράστηκαν από τον Αρνό το 2001.

Άλλες επενδύσεις

Από το 1998 έως το 2001, ο Αρνό επένδυσε σε μια ποικιλία διαδικτυακών εταιρειών, όπως Boo.com, Libertysurf και Zebank. Ο Αρνό επένδυσε επίσης στη Netflix το 1999. Το 2007, η Blue Capital ανακοίνωσε ότι ο Αρνό μαζί με άλλους συνεργάτες του κατέχουν το 10,69% των μετοχών της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Γαλλίας και του δεύτερου μεγαλύτερου διανομέα τροφίμων Carrefour παγκοσμίως. Το 2008 αγόρασε την εταιρεία κατασκευής γιοτ πολυτελείας Princess Yachts για 253 εκατομμύρια ευρώ.

Με την πρώτη κυρία της Γαλλίας.Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Συλλογή έργων τέχνης

Η συλλογή του Αρνό που περιλαμβάνει έργα του Πικάσο, Υβ Κλάιν, Χένρυ Μουρ και του Άντι Γουόρχολ. Από το 1999 έως το 2003, κατείχε την Phillips de Pury & Company, μια εταιρεία δημοπρασίας έργων τέχνης.

Προσωπική ζωή

Ο Αρνό έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει μια κόρη και τέσσερις γιους. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Ντεουβάρν από το 1973 έως το 1990, και το ζευγάρι έχει μια κόρη και έναν γιο. Ο Αρνό παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, την Χέλεν Μέρσιε, Καναδή πιανίστρια από το Κεμπέκ το 1991. Το ζευγάρι έχει τρεις γιους.

GettyImages-1130558251.jpg
Με τη σύζυγό του Χέλεν.Photo by Chesnot/Getty Images

Διαβάστε επίσης:

Μπιλ Γκέιτς: «Υπόσχομαι οτι θα βγω απο τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο»

ΛεΜπρον Τζέιμς: Ο πρώτος εν ενεργεία δισεκατομμυριούχος NBAer - Από το real estate ως την πιτσαρία!

Forbes: H «χρυσή» λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του 2022 - Οι 4 πλουσιότεροι Έλληνες

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ