ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι βρετανικές συμμορίες στρατολογούν Αλβανούς μετανάστες;

Γιατί οι βρετανικές συμμορίες στρατολογούν Αλβανούς μετανάστες;

Οι Αλβανοί υπήκοοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των σχεδόν 40.000 ανθρώπων που περάσαν παράνομα με λέμβους το Στενό της Μάγχης φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Αλβανικές συμμορίες ναρκωτικών χρησιμοποιούν τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη βόρεια Γαλλία ως πεδίο για στρατολογήσεις, προσφέροντας δωρεάν διέλευση σε όσους είναι διατεθειμένοι να εργαστούν στη βιομηχανία ναρκωτικών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την άφιξή τους, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Η Βρετανία έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη για το μεταναστευτικό αφότου η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν απέδωσε την «αύξηση του αριθμού των Αλβανών» που φτάνουν στη χώρα σε νέους, ανύπανδρους άντρες τους οποίους χαρακτήρισε μέλη οργανωμένων, εγκληματικών συμμοριών.

Ο Νταν Ο’Μαχόνεϊ, διοικητής Του Τμήματος Αντιμετώπισης Απειλών στη Μάγχη του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε πρόσφατα στους βουλευτές ότι «μεταξύ 1 και 2 τοις εκατό του συνολικού ανδρικού πληθυσμού της Αλβανίας» είχε περάσει παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος (αργότερα διευκρίνισε ότι το ποσοστό αφορούσε τον πληθυσμό των ανδρών ηλικίας 20-40 ετών – περίπου 10.000 άτομα).

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τη Γερμανία για το πώς αντιμετωπίζεται ένα μεταναστευτικό κύμα, επικρίνοντας τη βρετανική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τους Αλβανούς που φτάνουν στη χώρα διαπλέοντας τη Μάγχη.

Οι Αλβανοί υπήκοοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των σχεδόν 40.000 ανθρώπων που περάσαν παράνομα με λέμβους το Στενό της Μάγχης φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 οι Αλβανοί αποτελούσαν το 42% των διελεύσεων με λέμβους, με 11.102 αφίξεις στη Μάγχη (έναντι 815 το 2021).

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας και της μετανάστευσης και στις δύο πλευρές της Μάγχης ανησυχούν για τον αυξανόμενο ρόλο των Αλβανών μεσαζόντων στη διευκόλυνση των διελεύσεων.

Δύο δημοσιογράφοι του BBC παρακολούθησαν στενά την πορεία διέλευσης και στρατολόγησης. Υποδυόμενοι τους μετανάστες, οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με δύο Αλβανούς διακινητές ανθρώπων που έψαχναν πελάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και οι δύο απάντησαν στους δημοσιογράφους μέσα σε μισή ώρα.

Οι διακινητές τους είπαν ότι μπορούσαν είτε να τους πληρώσουν στη Γαλλία πριν από την αναχώρησή τους είτε μέσω εγγυητή κατά την άφιξή τους στην Αγγλία. Επίσης, τους συμβούλευσαν να ζητήσουν άσυλο.

«Τους ρωτήσαμε τι θα κάνει η αστυνομία όταν φτάσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα θα σας συλλάβουν, δήλωσε ένας από αυτούς. Πρέπει να ζητήσετε άσυλο. Μόνο όσοι δεν ζήτησαν άσυλο στάλθηκαν πίσω. Οι υπόλοιποι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Πρέπει να επινοήσετε έναν λόγο για τον οποίο βρίσκεστε εδώ», αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC στο σχετικό άρθρο.

Οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς βίζα και να μείνουν έως και 90 ημέρες ως τουρίστες, αλλά δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν εκεί. Οι περισσότεροι φτάνουν με λεωφορείο ή αυτοκίνητο, παρακινούμενοι από διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται βοήθεια από μεσάζοντες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Καλαί ή τη Δουνκέρκη.

Ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι Ιρακινοί και Κούρδοι έχουν τον έλεγχο του 80% των επιχειρήσεων με λέμβους. Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές φοβούνται ότι οι Αλβανοί θα στήσουν τις δικές τους ανεξάρτητες επιχειρήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διακινητών.

Ένας Αλβανός, ο οποίος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με λέμβο πριν από αρκετούς μήνες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέσα στον καταυλισμό της Δουνκέρκης δρούσαν αλβανικές συμμορίες ναρκωτικών.

«Μου προσέφεραν πολλά πράγματα. Μου είπαν ότι θα μου πλήρωναν το ταξίδι, ότι θα υπήρχε δουλειά για μένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν με ενδιέφερε», είπε.

Ο άνδρας εκτιμά ότι η πλειονότητα των νεαρών ανδρών που συνάντησε στον καταυλισμό της Δουνκέρκης σχεδίαζε να εργαστεί στα αλβανικά δίκτυα κάνναβης και κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επισημαίνει το BBC, καμία κυβερνητική υπηρεσία ή αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση. Αλλά ένας πρώην Αλβανός μετανάστης, ο οποίος εργάστηκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια δεκαετία, είπε ότι οι μισοί μετανάστες στο εργοτάξιο όπου δούλευε, παρασύρθηκαν από συμμορίες ναρκωτικών που τους προσέφεραν υψηλότερους μισθούς.

Η Άντρεα Γουίλσον, αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος, δήλωσε στο BBC ότι η εγκληματική αγορά ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα.

«Έχουμε δει περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι είναι υπερχρεωμένοι», είπε. «Έχουν έρθει για να αποπληρώσουν το κόστος του ταξιδιού τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων και αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τη σύγχρονη δουλεία», τόνισε.

Οι Αλβανοί είναι τα κύρια θύματα των αλβανικών εγκληματικών συμμοριών στη Βρετανία

Οι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες διαδραματίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στη Βρετανία.

«Ωστόσο, τα θύματα αυτών των συμμοριών είναι οι ίδιοι οι Αλβανοί», δήλωσε στο New Statesman η Λόρεν Στάρκι, ανώτερη κοινωνική λειτουργός της φιλανθρωπικής οργάνωσης Love146 για τους επιζώντες της εμπορίας παιδιών, η οποία εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια με Αλβανούς νέους ηλικίας έως 25 ετών. «Από την εμπειρία μου, οι περισσότεροι από τους νέους που διακινούνται από την Αλβανία δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν μόλις φτάσουν εδώ. Πιστεύουν ότι θα εργαστούν σε οικοδομές και στη συνέχεια εξαναγκάζονται στην εγκληματικότητα κατά την άφιξή τους».

Όπως αναφέρει άρθρο του New Statesman, τα πιο πρόσφατα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών για τα θύματα σύγχρονης δουλείας, δείχνουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των δυνητικών θυμάτων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2022 ήταν Αλβανοί: το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της καταγραφής. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι Αλβανοί ξεπέρασαν τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου ως τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη σύγχρονη δουλεία για πρώτη φορά από το 2017. Σε γενικές γραμμές, οι Αλβανοί ήταν πάντα στις τέσσερις πρώτες εθνικότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σύγχρονης δουλείας.

Ωστόσο, τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων δεν είναι τόσο οργανωμένα, σημείωσε η Γουίλσον.

«Ενώ στο εμπόριο ναρκωτικών ή πυροβόλων όπλων υπάρχει μια ιεραρχική δομή με έναν αρχηγό στην κορυφή, στην οργανωμένη μετανάστευση βλέπουμε στενές σχέσεις και χαλαρά δίκτυα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι μετανάστες μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης».

Αλβανικά δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων υπήρχαν στη Γαλλία πολύ πριν αρχίσουν τα μικρά περάσματα με λέμβους. Για δεκαετίες, Αλβανοί μεσάζοντες στη Γαλλία και το Βέλγιο έκρυβαν τους συμπατριώτες τους μέσα σε φορτηγά με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τεράστιες επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στα λιμάνια έχουν καταστήσει αυτή τη διαδρομή πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή. Η διέλευση με πλοίο κοστίζει λιγότερο από το μισό της τιμής της διέλευσης με φορτηγό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από μαρτυρίες όσων τα καταφέρνουν.

Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

Έκθεση της Europol διαπίστωσε ότι το 2021 αυξήθηκε η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη λαθραία διακίνηση μεταναστών και στην εμπορία ανθρώπων. Οι διακινητές μεταναστών δραστηριοποιούνται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να προσφέρουν τις παράνομες υπηρεσίες τους.

«Τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων είναι ιδιαίτερα δυναμικά και χρησιμοποιούν κάθε κρίση ως ευκαιρία για να αυξήσουν τα παράνομα κέρδη τους. Πιο ψηφιοποιημένα από ποτέ, κάνουν κατάχρηση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, των εφαρμογών και των εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας για να προσφέρουν τις παράνομες υπηρεσίες τους, να οργανωθούν και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν Ντε Μπολ.

Στις 3 Νοεμβρίου η Daily Mail αποκάλυψε ότι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν το TikTok για να προωθήσουν Αλβανούς στη Μεγάλη Βρετανία. Οι τιμές ξεκινούν από 3.000 στερλίνες για ενήλικες και 2.500 στερλίνες για παιδιά και όλες εγγυώνται «100% ασφαλή διέλευση» με κορυφαίας ποιότητας άκαμπτες φουσκωτές βάρκες και σωσίβια.

Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της, η Europol αναφέρει ότι σχεδόν 16.000 αξιωματικοί συμμετείχαν σε έρευνες για τον εντοπισμό δικτύων εμπορίας ανθρώπων που εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική επαιτεία και καταναγκαστική εγκληματικότητα. Οι επιχειρήσεις της Europol, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 26 έως 29 Οκτωβρίου και οδήγησαν σε 382 συλλήψεις υπόπτων, η πλειονότητα των οποίων φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών, διευκόλυνση λαθρομετανάστευσης, απάτη εγγράφων και διακίνηση πυροβόλων όπλων. Οι συλλήψεις και τα στοιχεία που ανακτήθηκαν επέτρεψαν στις αρχές επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν 130 νέες έρευνες. Οι δράσεις, οι οποίες περιλάμβαναν εντατικοποιημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συντονίστηκαν από την Ισπανία και την Europol.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2018 η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκάλυψε πως πολλά κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο έχουν γίνει αντικείμενο ποινικών ερευνών, αποκαλύπτοντας τη διαφθορά σε τοπικό και κρατικό επίπεδο και τη διείσδυση εγκληματικών στοιχείων. Η μαφία, που εκμεταλλεύεται πάντα τις νέες ευκαιρίες, αποκομίζει τεράστια κέρδη εις βάρος των μεταναστών, αναφέρει η εφημερίδα. Οι εγκληματικές συμμορίες που έχουν πρόσβαση στους καταυλισμούς παρέχουν στους μαφιόζους παράνομο φτηνό εργατικό δυναμικό, διακινούν ναρκωτικά και όπλα ή εργάζονται σε μια από τις πολλές βιομηχανίες στις οποίες έχει διεισδύσει η μαφία.

Το 2014, μια έρευνα γνωστή ως «Mafia Capitale» διαπίστωσε ότι μια εγκληματική ομάδα διοικούσε επί χρόνια τη δημοτική κυβέρνηση της Ρώμης. Η ομάδα αυτή είχε αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών. Είχε επίσης διεισδύσει σε κέντρα ασύλου σε ολόκληρη τη χώρα, αγοράζοντας και πουλώντας ονόματα και στοιχεία μεταναστών που είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση. Το 2017, η αστυνομία κατά της μαφίας συνέλαβε 68 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού ιερέα της ενορίας, στην πόλη Isola di Capo Rizzuto της Καλαβρίας, όπου λειτουργεί για περισσότερο από μια δεκαετία ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

ΠΗΓΗ: BBC, Europol, New Statesman, ertnews