ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην Άγκυρα η ΥΠΕΣ της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ

H Nάνσι Φέζερ
H Nάνσι Φέζερ
ΑΡ

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ξεκίνησε σήμερα (21/11) διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού

Η επίσκεψή της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών καταγράφεται την επομένη των τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ και επίσης μια εβδομάδα μετά την έκρηξη βόμβας στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ενέργεια που είχε απολογισμό θυμάτων πέντε νεκρούς και 81 τραυματίες.

Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις οργανώσεις Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία και στο Ιράκ είχαν στόχο εγκαταστάσεις τους. Και οι δύο οργανώσεις διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ενεπλάκησαν στην ενέργεια.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πάγια το Βερολίνο ότι δείχνει υπερβολική ανεκτικότητα το PKK, παρότι έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση (και) στη Γερμανία. Ενόψει του ταξιδιού της κυρίας Φέζερ, οι υπηρεσίες της στο υπουργείο σημείωσαν πως ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στις επαφές της θα είναι η μετανάστευση και η γερμανοτουρκική συνεργασία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο κ. Σοϊλού επέκρινε μετά την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου τις ΗΠΑ, χώρα-εταίρο της Τουρκίας στο NATO, διότι υποστήριξαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, κουρδοαραβική συμμαχία με βασική συνιστώσα τις YPG, προκαλώντας νέα ένταση στη διμερή σχέση. Ο υπουργός Εσωτερικών συγκαταλέγεται στα μέλη της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εκφράζουν τις πιο σκληροπυρηνικές και εθνικιστικές θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ