ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια

Το κτήριο της Gazprom
Το κτήριο της Gazprom
Α.Ρ

Gazprom: Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δύνη της ενεργειακής κρίσης και εξακολουθεί να ερίζει για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, η Gazprom δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Αυτό μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού Interfax.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Τρίτη (28/11), επίπεδο παρόμοιο αυτό των τελευταίων ημερών.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρέμειναν στο μηδέν. Ο αγωγός έκλεισε στις 31 Αυγούστου για τριήμερη συντήρηση, ωστόσο δεν έχει ξανανοίξει, με τη Μόσχα να επιρρίπτει ευθύνες στις δυτικές κυρώσεις και να κλάνει λόγο για τεχνικά ζητήματα.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να μειώσει τον εφοδιασμό αερίου στη Μολδαβία αλλά απείλησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να σταματήσει τη ροή στο μέλλον αν η Μολδαβία δεν καταβάλει τις συμφωνημένες πληρωμές.