ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρεμιέρα για το βομβαρδιστικό νέας γενιάς stealth B-21 Raider

ΗΠΑ: Πρεμιέρα για το βομβαρδιστικό νέας γενιάς stealth B-21 Raider

Το νεότερο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth των ΗΠΑ έκανε το ντεμπούτο του, μετά από χρόνια μυστικής ανάπτυξης ως μέρος της απάντησης του Πενταγώνου στις αυξανόμενες ανησυχίες για μια μελλοντική σύγκρουση με την Κίνα. «Θα το ακούτε αλλά δεν θα το βλέπετε» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι

Το B-21 Raider είναι το πρώτο νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. «Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη αεροπλάνο», είπε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. «Είναι η ενσάρκωση της αποφασιστικότητας της Αμερικής να υπερασπιστεί τη δημοκρατία που όλοι αγαπάμε».

Το B-21 αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Πενταγώνου να εκσυγχρονίσει και τα τρία σκέλη της πυρηνικής τριάδας του, η οποία περιλαμβάνει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από σιλό και κεφαλές εκτόξευσης υποβρυχίων, καθώς μετατοπίζεται από τις αντιτρομοκρατικές εκστρατείες των τελευταίων δεκαετιών για να ανταποκριθεί στον ταχύ στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας.

Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αποκτήσει 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035 και η πρόοδός της στα υπερηχητικά όπλα, τον κυβερνοπόλεμο και τις διαστημικές ικανότητες αποτελούν «την πιο συνεπακόλουθη και συστημική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και το ελεύθερο και ανοιχτό διεθνές σύστημα», δήλωσε το Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα στην ετήσια έκθεσή τηου για την Κίνα.

«Χρειαζόμασταν ένα νέο βομβαρδιστικό για τον 21ο αιώνα που θα μας επέτρεπε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο περίπλοκες απειλές, όπως τις απειλές που φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια μέρα από την Κίνα, τη Ρωσία», είπε η Ντέμπορα Λι Τζέιμς η γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας όταν ανακοινώθηκε το συμβόλαιο για το Raider το 2015.

Ενώ το Raider μπορεί να μοιάζει με το B-2, μόλις μπεί κανείς μέσα, οι ομοιότητες σταματούν, είπε η Kάθι Γουόρντεν, διευθύνουσα σύμβουλος της Northrop Grumman Corp, η οποία κατασκευάζει το βομβαρδιστικό. «Ο τρόπος που λειτουργεί εσωτερικά είναι εξαιρετικά προηγμένος σε σύγκριση με το B-2, επειδή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ όσον αφορά την υπολογιστική ικανότητα που μπορούμε τώρα να ενσωματωθούμε στο λογισμικό του B-21», είπε

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν προηγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται σε επιστρώσεις για να κάνουν το βομβαρδιστικό πιο δύσκολο να εντοπιστεί, είπε ο Όστιν. «Πενήντα χρόνια προόδου στην τεχνολογία χαμηλής παρατήρησης έχουν συναντηθεί σε αυτό το αεροσκάφος», τόνισε. «Ακόμη και τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν ένα B-21 στον ουρανό».

Άλλες καινοτομίες πιθανότατα περιλαμβάνουν νέους τρόπους ελέγχου των ηλεκτρονικών εκπομπών, έτσι ώστε το βομβαρδιστικό να μπορεί να πλαστογραφήσει τα αντίπαλα ραντάρ και να μεταμφιεστεί ως άλλο αντικείμενο και τη χρήση νέων τεχνολογιών πρόωσης, είπαν αρκετοί αμυντικοί αναλυτές. «Μπορεί να περάσει απαρατήρητο», είπε η Γουόρντεν «Θα το ακούσεις, αλλά πραγματικά δεν θα το δεις».

Έξι Raider βρίσκονται σε παραγωγή. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να κατασκευάσει 100 απο αυτά, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν είτε πυρηνικά όπλα είτε συμβατικές βόμβες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς ανθρώπινο πλήρωμα. Τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και η Northrop επισημαίνουν επίσης τη σχετικά γρήγορη ανάπτυξή του. Το βομβαρδιστικό πέρασε από την ανάθεση της σύμβασης στο ντεμπούτο σε μόλις επτά χρόνια. Άλλα νέα προγράμματα μαχητικών και πλοίων χρειάστηκαν δεκαετίες.

Το κόστος των βομβαρδιστικών είναι άγνωστο. Η Πολεμική Αεροπορία προηγουμένως έθεσε την τιμή σε ένα μέσο κόστος 550 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα το 2010 - περίπου 753 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, αλλά δεν είναι σαφές το ποσό που πραγματικά δαπανήθηκε. Το σύνολο θα εξαρτηθεί από το πόσα βομβαρδιστικά θα αγοράσει το Πεντάγωνο.

«Σύντομα θα πετάξουμε αυτό το αεροσκάφος, θα το δοκιμάσουμε και στη συνέχεια θα το μεταφέρουμε στην παραγωγή. Και θα δημιουργήσουμε τη δύναμη των βομβαρδιστικών σε αριθμούς που ταιριάζουν στο στρατηγικό περιβάλλον που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Όστιν. Το άγνωστο κόστος προβληματίζει τους επικριτές της κυβέρνησης.

Το B-21 Raider, το οποίο πήρε το όνομά του από το βομβαρδισμό του Τόκυο (Doolittle Raid) το 1942, θα είναι ελαφρώς μικρότερο από το B-2 για να αυξήσει την εμβέλειά του Δεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση μέχρι το 2023. Ωστόσο, η Northrop Grumman έχει χρησιμοποιήσει προηγμένους υπολογιστές για να δοκιμάσει την απόδοση του βομβαρδιστικού χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό δίδυμο, ένα εικονικό αντίγραφο αυτού που αποκαλύφθηκε χθες (2/12)

Η αεροπορική βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα θα στεγάσει το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη μοίρα του βομβαρδιστικού, αν και τα βομβαρδιστικά αναμένεται επίσης να σταθμεύσουν σε βάσεις στο Τέξας και στο Μιζούρι.