ΚΟΣΜΟΣ

Σελίν Ντιόν: Όλες οι μεγάλες τραγωδίες της ζωής της

Η Σελίν Ντιόν
Η Σελίν Ντιόν
ΑΡ

Η Σελίν Ντιόν υπέμεινε πολλές τραγωδίες πριν διαγνωστεί με το σύνδρομο Stiff-Person.

Η είδηση για τη σπάνια ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε η Σελίν Ντιόν κάνει το γύρο του κόσμου, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η 54χρονη τραγουδίστρια αντιμετωπίζει δυσκολία ή αναγκάζεται να δώσει μία δύσκολη, επώδυνη μάχη. Η ίδια λατρεύτηκε απο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η ζωή της σημαδεύτηκε από μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες, «σφραγίστηκε» όμως και απο προσωπικές τραγωδίες και σπαραχτικές προκλήσεις.

Πριν μάθει ότι πάσχει από μια σπάνια νευρολογική διαταραχή γνωστή ως Stiff-Person Syndrome, αντιμετώπισε επίσης αγώνες γονιμότητας και τους θανάτους του συζύγου της, αλλά και μελών της στενής οικογένειάς της στον Καναδά. Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ανακοίνωση στο Instagram, η Σελίν Ντιόν είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας «εδώ και πολύ καιρό» που την ανάγκασαν να ακυρώσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία τον Φεβρουάριο.

Η τραγουδίστρια της επιτυχίας «My Heart Will Go On» είπε ότι η πάθηση, η οποία επηρεάζει «περίπου έναν στο ένα εκατομμύριο», της προκαλεί σπασμούς που επηρεάζουν «κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής». Είπε ότι είχε δυσκολία στο περπάτημα και, ίσως το πιο ενοχλητικό για εκείνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φωνητικές της χορδές για να τραγουδήσει όπως έχει συνηθίσει.

Στην ανακοίνωσή της, είπε επίσης ότι υπήρξε «ανοιχτό βιβλίο» για τους θαυμαστές της, κάτι που τους επέτρεψε πράγματι να νιώσουν κοντά της και να προσφέρουν την υποστήριξή τους όταν αντιμετώπιζε τις μεγάλες προκλήσεις στη ζωή της.

Οι πρώτες «μάχες»

Η Σελίν Ντιόν γεννήθηκε στο Σαρλμάν, ένα προάστιο του Μόντρεαλ και είναι το μικρότερο από τα δεκατέσσερα παιδιά φτωχής οικογένειας Γαλλοκαναδών. Οι γονείς της είχαν ένα μουσικό μπαρ. Η μητέρα της έπαιζε βιολί και ο πατέρας της ακορντεόν.

Μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες, το μικρότερο από τα 14 παιδιά μιας δεμένης οικογένειας κοιμόταν... σε ένα συρτάρι ως μωρό, ώστε οι γονείς της να εξοικονομήσουν χρήματα για μία κούνια. Μεγαλώνοντας, είπε επίσης ότι δεχόταν bullying στο σχολείο, λόγω του λεπτού σκελετού και των δοντιών της, ανέφεραν το Vanity Fair και το People.

Το πρώτο καταστροφικό χτύπημα για εκείνη ήρθε το 1993 όταν η αγαπημένη 16χρονη ανιψιά της, Kαρίν πέθανε στην αγκαλιά της από επιπλοκές που σχετίζονται με την κυστική ίνωση, ανέφερε το People. «Την είχα στην αγκαλιά μου», είπε η Ντιόν στο People. «Άρχισα να σιγοτραγουδάω στο αυτί της και από το πουθενά έκλεισαν τα μάτια της.

Το 2003, η Ντιόν έχασε τον αγαπημένο της πατέρα, Aντεμάρ Ντιόν, ο οποίος πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 80 ετών. «Είναι πολύ δύσκολο, όταν χάνεις έναν γονιό, όταν χάνεις έναν στενό, στενό, στενό άνθρωπο. Όσο χρονών κι αν είναι. Ακόμα κι αν το περιμένεις, δεν μπορείς ποτέ να είσαι προετοιμασμένος για αυτό» είχε πει στον Λάρι Κινγκ το 2004.

Ο γάμος και ο θάνατος του συζύγου της

Η σχέση της με τον λιβανέζικης καταγωγής Ρενέ Ανζελίλ, τον σύζυγο και μάνατζέρ της, ήταν επίσης γεμάτη ευτυχία και θλίψη. Τον γνώρισε το 1980, όταν εκείνη ήταν 12 ετών και εκείνος 38, αφού ο αδερφός της του έστειλε μια ηχογράφηση ενός τραγουδιού που η ίδια, η μητέρα της και ένας άλλος αδερφός είχαν γράψει από κοινού. Ως μάνατζερ της Ντιόν, η Ανγκελίλ βοήθησε την καριέρα της να ανθίσει.

Η σχέση έγινε ρομαντική το 1994, μετά τη διάλυση του δεύτερου γάμου του Ανζελίλ. Εκείνη ήταν 19 ετών και εκείνος 45. Παντρεύτηκαν πέντε χρόνια αργότερα σε έναν λαμπερό γάμο στο Μόντρεαλ. Όμως η Ντιόν και η Ανζελίλ πάλεψαν να γίνουν γονείς, όπως μοιράστηκε η Ντιόν με τους θαυμαστές της. Μετά από χρόνια προσπαθειών να μείνει έγκυος, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε κλινική γονιμότητας στη Νέα Υόρκη για να βελτιώσει τις πιθανότητές της να συλλάβει, όπως είχε εξομολογηθεί στην Όπρα Ουίνφρεϊ.

Το ζευγάρι αποφάσισε επίσης να καταφύγει σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο πρώτος τους γιος, ο Ρενέ-Σαρλ, γεννήθηκε το 2001. Η Ντιόν υπέστη αποβολή το 2009 αλλά έμεινε έγκυος σε δίδυμα τον επόμενο χρόνο αφού υποβλήθηκε στην έκτη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι δίδυμοι γιοι της, Έντι και Νέλσον, γεννήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010.

Εν τω μεταξύ, ο Ανζελίλ πάλεψε με τον καρκίνο όταν τα παιδιά τους ήταν μικρά. Διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο στο λαιμό το 1998, ανέφερε η Montreal Gazette. Όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του συζύγου της, η Σελίν Ντιόν ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της την απόφασή της να βάλει στον «πάγο» την καριέρα της ώστε να αφοσιωθεί πλήρως στην κατάσταση της υγείας του, καθώς και στα παιδιά τους.

Μετά από δεκάδες γύρους χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, θεραπεύτηκε από την ασθένεια το 2000, όμως ο καρκίνος επέστρεψε το 2013 και πέθανε τον Ιανουάριο του 2016. Δύο μέρες μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, ο αδελφός της Ντιόν, Ντάνιελ, πέθανε σε ηλικία 59 ετών, επίσης από καρκίνο, ανέφερε το CBC.

Η Ντιόν επέστρεψε στις εμφανίσεις ένα μήνα αργότερα και απέτισε φόρο τιμής στον σύζυγό της: «Καταλάβαινα ότι η καριέρα μου ήταν κατά κάποιο τρόπο το αριστούργημα του, το τραγούδι του, η συμφωνία του. Η ιδέα να την αφήσει ημιτελή θα τον είχε πληγώσει τρομερά».

Ο προσωπικός της «γολγοθάς»

Η Ντιόν αντιμετώπισε οοβαρά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της τεσσάρων δεκαετιών καριέρας της, ανέφερε η Daily Mail. Τον Φεβρουάριο του 2012, παραλίγο να χάσει την ικανότητά της να τραγουδά όταν διαγνώστηκε με «αδυναμία στη δεξιά φωνητική της χορδή» αφού υπέφερε από ιογενή ασθένεια. Μετά από οκτώ εβδομάδες ανάπαυσης, επέστρεψε στη σκηνή τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η Dion αναγκάστηκε επίσης να ακυρώσει περισσότερες εμφανίσεις το 2018 αφού άρχισε να υποφέρει από μια διαταραχή που κάνει τη βαλβίδα στο αυτί να παραμένει ανοιχτή. Τώρα που έχει SPS, αντιμετωπίζει την πιθανότητα να χάσει την ικανότητα να περπατάει ή να μιλάει, καθώς η πάθηση επηρεάζει το νευρικό σύστημα, «ειδικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό», ανέφερε το CNN, επικαλούμενο το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικό.

Αν και η ασθένεια είναι ανίατη, υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης και η Ντιόν αποκάλυψε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα. Ευχαρίστησε τους θαυμαστές της λέγοντας: «Προσέχετε τον εαυτό σας. Να είναι καλά. Σας αγαπώ τόσο πολύ και ελπίζω πραγματικά να σας δω ξανά σύντομα».

Σχετικές ειδήσεις:

Τι είναι το Stiff Person Syndrome από το οποίο πάσχει η Σελίν Ντιον

Σελίν Ντιόν: Το πρόβλημα υγείας ακυρώνει τη συναυλία της στην Ελλάδα