ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας

Αϊτή
AP Photo

Στην Αϊτή, ξεκινά την Κυριακή εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας

Εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της χολέρας, η οποία δεν σταματά να εξαπλώνεται στην Αϊτή, θα αρχίσει την Κυριακή, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, μετά την άφιξη των πρώτων δόσεων εμβολίου στη χώρα της Καραϊβικής που παραμένει βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση — πολιτική, οικονομική, ασφαλείας, υγειονομική...

«Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή», δήλωσε την Τρίτη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την ολοένα πιο χαοτική κατάσταση στην Αϊτή, που ελέγχεται εν μέρει από συμμορίες κακοποιών.

Στην Αϊτή έφθασαν τη Δευτέρα σχεδόν 1,17 εκατ. δόσεις εμβολίων εναντίον της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα, καθώς τα κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου «συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφερε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακόμη περίπου 500.000 δόσεις αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα «τις προσεχείς εβδομάδες», διευκρίνισε ο οργανισμός, το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην αμερικανική ήπειρο.

«Σε όλη την Αϊτή, ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων αυξήθηκε σχεδόν 10% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Η (πρωτεύουσα) Πορτ-ο-Πρενς παραμένει η περιοχή που πλήττεται περισσότερο, όμως τα ύποπτα κρούσματα δυστυχώς πολλαπλασιάζονται και αλλού», εξήγησε ο κ. Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στη Νέα Υόρκη.

Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί πρώτα απ’ όλα στα τμήματα της χώρας που πλήττονται περισσότερο (Σιτέ Σολέιγ, Ντελμά, Ταμπαρέ, Καρφούρ, Πορτ-ο-Πρενς, Μιραμπελέ) και αφορά όλους τους κατοίκους ηλικίας άνω του ενός έτους.

Η χολέρα εξαπλώνεται με ταχύτητα στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η εθνική υπηρεσία επιδημιολογίας, εργαστηρίων και έρευνας (DELR) κάνει λόγο για 1.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα της χολέρας και πάνω από 280 θανάτους, καθώς και για 14.100 ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Το εμβόλιο προμήθευσε η Ομάδα Διεθνούς Συντονισμού για τον Εφοδιασμό με Εμβόλια (IGC), η οποία διαχειρίζεται το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας, κατόπιν αιτήματος του αϊτινού υπουργείου Υγείας, διευκρίνισε ο ΠΑΟΥ.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό 145,6 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Όμως, σε μια χώρα όπου η βία των συμμοριών αποτελεί μάστιγα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πολύ ευρύτερες από απλά την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας χολέρας, έπειτα από εκείνη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019.

Ο ένας στους δύο Αϊτινούς δεν είναι σε θέση να φάει όταν πεινάει. Ο ΟΗΕ προετοίμασε για το 2023 σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας με εκτιμώμενο κόστος 719 εκατ. δολαρίων, με άλλα λόγια σχεδόν διπλάσιο από αυτό για το 2022.

Η χολέρα επανεμφανίστηκε στην Αϊτή στις αρχές Οκτωβρίου, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

Αφού μεταφέρθηκε στη χώρα το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια από κυανόκρανους το 2010, επιδημία χολέρας μαινόταν ως το 2019, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.