ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι χάκερ «Cold River» απειλούν αμερικανικά πυρηνικά εργαστήρια

Οι Ρώσοι χάκερ «Cold River» απειλούν αμερικανικά πυρηνικά εργαστήρια
Pixabay

Η «Cold River» έχει κλιμακώσει την εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των συμμάχων του Κιέβου από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία

Στο στόχαστρο της ρωσικής ομάδας χάκερ «Cold River» («Κρύο Ποτάμι») έχουν μπει σύμφωνα με το Reuters - ρεπορτάζ το οποίο αναδημοσιεύει και ο Guardian - τρία πυρηνικά ερευνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριζε ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της, το «Cold River» έβαλε στόχο τα εξής πυρηνικά εργαστήρια:

  • Brookhaven (BNL)
  • Argonne (ANL)
  • Lawrence Livermore National Laboratories (LLNL)

Σύμφωνα με διαδικτυακά αρχεία, οι χάκερς δημιούργησαν ψεύτικες σελίδες σύνδεσης για κάθε ίδρυμα και έστελναν email σε πυρηνικούς επιστήμονες με σκοπό να τους αναγκάσουν να αποκαλύψουν τους κωδικούς τους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον λόγο για τον οποίο στοχοποιήθηκαν τα εργαστήρια ή αν οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής ήταν επιτυχής.

Η δράση του ««Cold River»

H ομάδα «Cold River» έχει κλιμακώσει την εκστρατεία χακαρίσματος εναντίον των συμμάχων του Κιέβου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ερευνητές κυβερνοασφάλειας και δυτικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η ξαφνική κυβερνοεπίθεση κατά των αμερικανικών εργαστηρίων σημειώθηκε καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εισήλθαν στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία ουκρανικό έδαφος για να επιθεωρήσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας της Ευρώπης στη Ζαπορίζια και να εκτιμήσουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, το οποίο φοβούνταν και οι δύο πλευρές (Μόσχα και Κίεβο), εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών σε κοντινή απόσταση.

Η «Cold River» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών μετά τη στοχοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας το 2016, ενώ έχει εμπλακεί σε δεκάδες άλλα περιστατικά hacking κορυφαίων στόχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εταιρείες κυβερνοασφάλειας.