ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μπάχμουτ - Οι Ρώσοι κερδίζουν έδαφος

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μπάχμουτ - Οι Ρώσοι κερδίζουν έδαφος
Μεταφορά τραυματία στρατιώτη στο Ντονέτσκ
AP

Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στη Μπάχμουτ, στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τις μάχες να διεξάγονται ακόμη και σε συνοικίες της πόλης, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων κατοχής της επαρχίας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

«Αρκετά σκληρές εχθροπραξίες συνεχίζονται (στη Μπάχμουτ) (…). Μάχες διεξάγονται ήδη στα περίχωρα (της πόλης) και σε κάποιες συνοικίες που αρκετά πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο του εχθρού», επεσήμανε ο Πουσίλιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά στρατεύματα και κυρίως οι μισθοφόροι της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner «προχωρούν» μέσα στην πόλη.

«Μονάδες, κυρίως η Wagner, προχωρούν στην ίδια την Αρτιομόφσκ», τόνισε ο Πουσίλιν χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Η Μπάχμουτ, η οποία πριν τον πόλεμο είχε 70.000 κατοίκους, είναι αντιμέτωπη από το καλοκαίρι με επανειλημμένες επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα, στις πιο σκληρές μάχες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στους 11 μήνες του πολέμου.

Η πόλη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί, είναι στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον Πουσίλιν, η κατάκτηση από τη Ρωσία νωρίτερα αυτό τον μήνα της Σολεντάρ, λίγο πιο βόρεια, «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί» για την τρέχουσα πρόοδο που σημειώνουν τα ρωσικά στρατεύματα στη Μπάχμουτ.

Η κατάληψη της πόλης αυτής «επέτρεψε να κοπούν οι εφοδιαστικές οδοί του εχθρού και εν μέρει να ελεγχθούν περιοχές από τις οποίες οι Ουκρανοί έπλητταν τις ρωσικές θέσεις», εξήγησε.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη το βράδυ ότι «στόχος της κατάληψης της Μπάχμουτ είναι να καταστραφεί ο ουκρανικός στρατός στα περίχωρα της πόλης και να εμποδιστεί κάθε επιθετική ενέργεια από οποιαδήποτε κατεύθυνση».

«Όλες οι ετοιμοπόλεμες μονάδες του ουκρανικού στρατού έχουν σταλεί στη Μπάχμουτ και η Wagner τις καταστρέφει, δημιουργώντας ευκαιρίες σε άλλες περιοχές» του μετώπου, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού επιβεβαίωσε σήμερα τις ρωσικές επιθέσεις στη Μπάχμουτ και τη γύρω περιοχή.