ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Δυσανάλογη» η ενέργεια της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της

Σκόπια: «Δυσανάλογη» η ενέργεια της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της
Ο Μπουγιάρ Οσμάνι.
AP

«Δυσανάλογη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, την ενέργεια της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της στα Σκόπια

«Δυσανάλογη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, την ενέργεια της Βουλγαρίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της στα Σκόπια, μετά τη νέα όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή αυτήν τη φορά τον άγριο ξυλοδαρμό, την περασμένη εβδομάδα,ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας των Σκοπίων, του Χριστιάν Πεντίκοφ, που είναι και γραμματέας του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην πόλη Οχρίδα, από τρεις πολίτες των Σκοπίων.

«Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων δεν έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση ότι η ανάκληση του Βούλγαρου πρέσβη στα Σκόπια οφείλεται στον ξυλοδαρμό του Πεντίκοφ στην Οχρίδα. Αν πράγματι αυτός είναι ο λόγος, τότε η βουλγαρική αντίδραση είναι δυσανάλογη» δήλωσε στο “Radio Free Europe” ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του Πεντίκοφ στην Οχρίδα ως “μεμονωμένο περιστατικό”, ενώ σημείωσε ότι οι διωκτικές Αρχές των Σκοπίων αντέδρασαν γρήγορα, εντόπισαν τους τρεις δράστες και ένας από αυτούς τελεί υπό κράτηση.

«Το περιστατικό καταδικάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων και τον πρωθυπουργό, ενώ εγώ ο ίδιος πήγα στη Σόφια» συμπλήρωσε ο Οσμάνι, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες μετέβη στη βουλγαρική πρωτεύουσα και επισκέφθηκε, από κοινού με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, τον Πεντίκοφ στο νοσοκομείο, καταδικάζοντας απερίφραστα το περιστατικό.

Μετά τον ξυλοδαρμό του, ο Πεντίκοφ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Οχρίδας, όμως η βουλγαρική κυβέρνηση απέστειλε κυβερνητικό αεροσκάφος στην πόλη, το οποίο παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σόφιας, όπου και νοσηλεύεται.

Μετά από μία ανάπαυλα μερικών μηνών, οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων κλιμακώνονται ξανά, με νέες απειλές για βέτο από τη Σόφια και απαγορεύσεις εισόδου στα Σκόπια Βούλγαρων πολιτών.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλεσε τον πρεσβή της στα Σκόπια λόγω της «σοβαρής κατάστασης» που επικρατεί στα Σκόπια, όσον αφορά στα δικαιώματα των εκεί Βουλγάρων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολάι Μίλκοφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Σόφια το “βέτο” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Εάν τα Σκόπια συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό η Βουλγαρία να θέσει ξανά βέτο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος των Σκοπίων ζήτησε πριν από μερικές ημέρες από την κυβέρνηση της χώρας του να να απαγορεύσει την είσοδο στον Βούλγαρο ευρωβουλευτή, Άνγκελ Τσαμπάσκι και σε απροσδιόριστο αριθμό άλλων Βούλγαρων πολιτών που προσβάλουν τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι « τα Σκόπια είναι Βουλγαρία».

Ο Νικολάι Μίλκοφ δήλωσε πως εάν τα Σκόπια απαγορεύσουν την είσοδο σε Βούλγαρους πολίτες, η αντίδραση της Σόφιας θα είναι «ιδιαιτέρως αρνητική».

Πηγή: ΕΡΤ