ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Πρόωρες εκλογές στις 30 Σεπτεμβρίου

Σλοβακία
Κοινοβούλιο Σλοβακίας
AP Photo

Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία στις 30 Σεπτεμβρίου  

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε την Τρίτη την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αφού η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού ηττήθηκε πρόσφατα σε μια πρόταση μομφής και τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ κατέρρευσε το Δεκέμβριο αφού ένα από τα κόμματα που μετείχαν σε αυτήν αποχώρησε και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Στις προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα συγκρουστούν τα φιλοδυτικά, φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα με τους δύο αριστερούς σχηματισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και το κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Το Smer αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρόμοια με εκείνη της Ουγγαρίας.

Μέχρι σήμερα η Σλοβακία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στήριζε θερμά την Ουκρανία, εφοδιάζοντάς την μεταξύ άλλων και με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Smer και το Hlas («Φωνή») ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Πέτερ Πελεγκρίνι, προηγούνται των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.