ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Ελπίδα ζωής μέσα στον θάνατο και την καταστροφή - Τα παιδιά που σώθηκαν

Αισιοδοξία μέσα στην καταστροφή προσφέρουν οι εικόνες από τις διασώσεις
Αισιοδοξία μέσα στην καταστροφή προσφέρουν οι εικόνες από τις διασώσεις
Α.Ρ

Σεισμός στην Τουρκία: Εικόνες που συγκλονίζουν δείχνουν την ελπίδα ανάμεσα στα ερείπια , την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στις δύο πληγείσες χώρες μπορεί να φτάσει τους 20.000. Μωρά που γεννήθηκαν την ώρα του χάους και παιδιά που απεγκλωβίστηκαν κάτω απο συντρίμμια

Οι εικόνες απο τα ερείπια σε Τουρκία και Συρία κάνουν το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζουν, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν θύματα. Μέσα στη θλίψη και το σπαραγμό, ελπίδα για την επόμενη ημέρα προκαλούν τα στιγμιότυπα της διάσωσης μικρών παιδιών, αλλά και των βρεφών που γεννήθηκαν την ημέρα της ανείπωτης θλίψης, σκορπίζοντας έστω και για λίγο χαμόγελα στους γύρω τους.

Ένα κοριτσάκι, ηλικίας ενάμιση έτους βγήκε ζωντανό, 56 ολόκληρες ώρες μετά την κατάρρευση του σπιτιού του. «Μια μικρή νεράιδα», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η Yeni Safak βγήκε αλώβητη από τα συντρίμμια κι έδωσε ώθηση στους διασώστες να μην σταματήσουν δευτερόλεπτο να ψάχνουν.

Λίγες ώρες νωρίτερα ένα νεογέννητο μωρό ήταν μεταξύ εκείνων που ανασύρθηκαν από τα ερείπια, με τον ομφάλιο λώρο να είναι ακόμα συνδεδεμένος με τη μητέρα του που «έσβηνε». Η μητέρα του πέθανε όταν ένας τεράστιος σεισμός έπληξε το σπίτι τους στο Τζιντέρις της Συρίας, προφανώς λίγη ώρα μετά τον τοκετό.

Σε άλλο σημείο, ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Aχμέντ ώθηκε αφού οι διασώστες εντόπισαν τρία από τα δάχτυλα των ποδιών του να ξεπροβάλλουν κάτω από μια πλάκα από σκυρόδεμα στο Κάτμα της Συρίας. Στη νότια Τουρκία, η Hulya Yilmaz και το μωρό της Ayse Vera διασώθηκαν μετά από 29 ώρες κάτω από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε.

Και ένα βίντεο από το Αφρίν της Συρίας έδειξε την απίστευτη στιγμή που οι διασώστες έβγαλαν ένα μικροσκοπικό κορίτσι από τα ερείπια καθώς ο πατέρας της προσπαθούσε να την κρατήσει ήρεμη. Ο πατέρας είπε: «Ο μπαμπάς είναι εδώ - μην φοβάσαι!» Μια άλλη ταινία δημοσιεύτηκε στο Twitter που δείχνει δύο αδερφές παγιδευμένες κάτω από μια τσιμεντένια πλάκα σε άγνωστη τοποθεσία να εκλιπαρούν για βοήθεια.

Ενα μωρό γεννήθηκε στη Συρία την ώρα της καταστροφήςΑΡ

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς της Δευτέρας που κατέστρεψαν τεράστιες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας πλησιάζει τους 10.000 και οι ειδικοί εκτιμούν οτι ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000. Η UNICEF, ανακοίνωσε οτι χιλιάδες νέοι μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

Οι μετασεισμοί και οι αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ η συντριπτική κλίμακα της καταστροφής έχει μειώσει δραματικά τους πόρους και τον εξοπλισμό. Οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σημαίνουν ότι ορισμένοι παγιδευμένοι μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι 13 εκατομμύρια πολίτες της χώρας του επηρεάστηκαν με κάποιο τρόπο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία σε έως και 23 εκατομμύρια.

Μερικοί από τους εγκλωβισμένους άφησαν τρομακτικά μηνύματα και απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια στο Facebook, το Twitter και το Instagram. Ο πρώτος σεισμός μεγέθοθς 7,8 βαθμών της κλίμας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναγκάζοντας τους επιζώντες να εγκαταλείψουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους με πιτζάμες, ορισμένοι χωρίς παπούτσια ή παλτό.