ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει Βρετανός πιλότος: Πώς σώθηκε από το F-35 που κατέληξε στη θάλασσα της Μεσογείου

F-35
AP

Το υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος F-35 τον «πρόδωσε» αλλά ευτυχώς το σύστημα εγκατάλειψης τον γλίτωσε από το να καταλήξει στη θάλασσα

Συγκλονίζουν οι περιγραφές του πιλότου της RAF ο οποίος γλίτωσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, πριν το μαχητικό αεροσκάφος F-35 στο οποίο βρισκόταν, βρεθεί στην θάλασσα.

Ο Hux περιέγραψε το ευτυχώς ατύχημα με το F-35 στο ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty». Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον πιλότο, όλα ξεκίνησαν όταν το υπερσύγχρονο μαχητικό αεροπλάνο για άγνωστο λόγο και κατά την διάρκεια της απογείωσής του από το αεροπλανοφόρο, «HMS Queen Elizabeth», σταμάτησε να να επιταχύνει.

«Δοκίμασα αρχικά να ενεργοποιήσω το σύστημα της έξτρα ώθησης και όταν είδα πως δεν θα έχει αποτέλεσμα δοκίμασα τα φρένα αλλά δεν έφτανε για να σταματήσει. Ήξερα πλέον πως το αεροσκάφος θα φύγει από τον διάδρομο», ανέφερε ο Βρετανός πιλότος.

Όπως ανέφερε ευτυχώς το σύστημα έκτακτης εγκατάλειψης του αεροσκάφους, την ώρα που βρισκόταν στην άκρη του αεροπλανοφόρου λειτούργησε και ο ίδιος προσγειώθηκε στη συνέχεια με ασφάλεια στο πλοίο των 65.000 τόνων. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εάν αυτό δεν γινόταν το πιθανότερο το μαχητικό θα τον είχε παρασύρει μέσα στη θάλασσα και δεν θα επιβίωνε.

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ισχύος του F-35, είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην μπορέσει να απογειωθεί με επιτυχία από το «HMS Queen Elizabeth». Αυτό έγινε, επειδή κατά την διάρκεια απογείωσης, το προσωπικό δεν είχε αφαιρέσει σωστά το κάλυμμα από τον κινητήρα.