ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 2 τόνοι κοκαΐνης αξίας 150 εκ. ευρώ ξεβράστηκαν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας

Περισσότεροι από 2 τόνοι κοκαΐνης αξίας 150 εκ. ευρώ ξεβράστηκαν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας
AFP

Γαλλία: Η προέλευση των ερμητικά σφραγισμένων σάκων παραμένει άγνωστη, ενώ τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η αρμόδια εισαγγελία

Περισσότεροι από δύο τόνοι κοκαΐνης ξεβράστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και χθες Τετάρτη σε γαλλικές παραλίες στη Μάγχη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία των ναρκωτικών στην αγορά εκτιμάται ότι φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρωί της Κυριακής, στην παραλία του Ρεβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία, βρέθηκαν πολλοί σάκοι που περιείχαν περίπου 850 κιλά κοκαΐνης. Χθες, άλλοι έξι σάκοι ξεβράστηκαν στο Βικ-σιρ-Μερ. Αυτή τη φορά περιείχαν 1,5 τόνο κοκαΐνης, όπως είπε η πηγή, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Ouest-France. Οι 2,3 τόνοι κοκαΐνης αποτελούν «ιστορικό» ρεκόρ.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η εισαγγελία του Χερβούργου.

Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η προέλεβυση των ερμητικά σφραγισμένων σάκων.

Ένα ενδεχόμενο είναι να τους έριξαν στη θάλασσα οι διακινητές για να αποφύγουν κάποιον έλεγχο ή να έπεσαν κατά λάθος από κάποιο σκάφος, ενώ άλλη πηγή, προσκείμενη επίσης στην έρευνα, ανέφερε ότι κάποιες φορές οι σάκοι με τα ναρκωτικά δεν φυλάσσονται μέσα στο πλοίο, αλλά οι λαθρέμποροι τους δένουν στο κύτος και μπορεί, ιδίως αν επικρατεί θαλασσοταραχή, να λυθούν και να φύγουν.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ξεβράζονται σάκοι με κοκαΐνη στις γαλλικές παραλίες. Στα τέλη του 2019 βρέθηκε 1,6 τόνος σε παραλίες από το Σεν-Ζαν-ντε-Λουζ μέχρι το Καμαρέ, ενώ πέρσι τον Μάιο βρέθηκαν δέματα συνολικού βάρους 21 κιλών, σε μια παραλία του Μπερκ, στη βόρεια Γαλλία.

Το 2022 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στη Γαλλία 27,7 τόνοι κοκαΐνης, ποσότητα αυξημένη κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.