ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο δικαστής της υπόθεσης Τραμπ

O δικαστής Χουαν Μερτσάν
O δικαστής Χουαν Μερτσάν

Ο δικαστής της Νέας Υόρκης που ανέλαβε να απαγγείλλει κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, δέχεται απειλές για τη ζωή του

Απειλητικές κλήσεις, email και επιστολές δέχεται ο δικαστής Χουάν Μερτσάν ο οποίος προήδρευσε στην προσαγωγή του Ντόναλντ Τραμπ, όπως επίσης και η οικογένειά του που φέρεται να έχει βρεθεί στο στόχαστρο, μετά την ιστορική σύλληψη του πρώην προέδρου.

Στο δικαστήριο στο Μανχάταν, ο Τραμπ ομολόγησε αθώος για 34 κακουργήματα που σχετίζονται με την καταβολή χρημάτων στην πρωταγωνίστρια ταινιών για ενήλικες Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της. Το NBC ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δικαστής και οι συγγενείς του δέχθηκαν στη συνέχεια «δεκάδες» απειλές.

Επικαλούμενο δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, το NBC είπε ότι οι απειλές, όπως αυτές που απευθύνθηκαν πρόσφατα στον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, και άλλους αξιωματούχους, είχαν τη μορφή κλήσεων, email και επιστολών.

Εκτός από την αυξημένη ασφάλεια γύρω από τον Mερτσάν και το δικαστήριο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης παρείχε «επιπλέον ασφάλεια σε όλα τα μέλη του προσωπικού που επηρεάστηκαν», ανέφερε το NBC. Οι βιογραφίες των εργαζομένων στο γραφείο του Μπραγκ αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο της εισαγγελίας.

Η New York Daily News ανέφερε επίσης απειλές προς τον Mερτσάν και την οικογένειά του, με την εφημερίδα να αναφέρει οτι «το περιεχόμενο των κλήσεων, των email και των επιστολών ήταν ... παρενοχλητικό και δυσφημιστικό, με τα περισσότερα τρολ να τηλεφωνούν από περιοχές εκτός της πολιτείας».

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να επαναξιολογούμε ανησυχίες για την ασφάλεια και πιθανές απειλές. Διατηρήσαμε αυξημένη παρουσία μέσα και γύρω από τα δικαστικά μέγαρα και σε όλο το δικαστικό σώμα και θα προσαρμόσουμε τα πρωτόκολλα όπως απαιτείται» είπε ο Λούσιαν Τσάλφεν, εκπρόσωπος του γραφείου της διοίκησης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο Τζέι Μάικλ Λούτιγκ, ο συνταξιούχος συντηρητικός δικαστής και σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος έγινε γνωστός σε εθνικό επίπεδο με κατάθεση στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου, προειδοποίησε τον Τραμπ ότι διακινδύνευε μια εντολή φίμωσης για τις επιθέσεις του στον δικαστή Μερτσάν.