ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος: Οι ιθαγενείς των νησιών Βανουάτου στον Ειρηνικό γιόρτασαν τη στέψη - Απίστευτες εικόνες

Κάρολος: Οι ιθαγενείς των νησιών Βανουάτου στον Ειρηνικό γιόρτασαν τη στέψη - Απίστευτες εικόνες
twitter

Βασιλιάς Κάρολος: Το Βανουάτου είναι μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας - Απίστευτες οι εικόνες των ιθαγενών που γιορτάζουν τη στέψη του Καρόλου

Η στέψη του Καρόλου μεταδόθηκε τηλεοπτικά όλο τον κόσμο. Ωστόσο εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από το νησί Βανουάτου που συνεχίζει να… λατρεύει σαν Θεό τον Πρίγκιπα Φίλιππο (τον πατέρα του σημερινού Βασιλιά).

Οι εικόνες αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την στέψη κατά την οποία ο βασιλιάς Κάρολος υποσχέθηκε την πίστη του στη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο νησί Βανουάτου, μια φυλή ανακήρυξε τον Κάρολο ως «γιο της δύναμής μας», καθώς γιόρτασαν τη στέψη του αφού τους δόθηκε το πορτρέτο του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι κάτοικοι γύρω από τα χωριά Yaohnanen και Yakel, στην Tanna του Βανουάτου, πίστευαν επίσης από καιρό ότι ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου ήταν γιος ενός πνεύματος του βουνού.

Η πεποίθησή τους αυτή προέρχεται από τον αρχαίο μύθο, ο οποίος λέει ότι ο γιος του πνεύματος ταξίδεψε στο εξωτερικό σε μια μακρινή χώρα όπου παντρεύτηκε μια ισχυρή γυναίκα, πριν επιστρέψει στο σπίτι του.

Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε όταν ο Φίλιππος επισκέφτηκε το απομακρυσμένο νησί το 1974 και ο Κάρολος γνώρισε από τότε τους χωρικούς κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του 2018 στο νησί του Νότιου Ειρηνικού.

Ολοκληρώθηκε η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Λονδίνο

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (6/5) η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ παρουσία περίπου 2.200 προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών το παρών έδωσαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ καθώς και πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού: «Θέλω να συγχαρώ τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα για την ενθρόνισή τους, εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και προσωπικά, και να τους ευχηθώ μακρά και επιτυχημένη πορεία. Είμαι βέβαιη ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Γνωρίζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων».

Την ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή 'Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ράτσας Windsor Grey ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η Πολιτειακή 'Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου κατασκευάστηκε στην Αυστραλία για τη βασίλισσα Ελισάβετ, για την 60ή επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο, και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2014 για τα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι θερμαινόμενη, έχει κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα αλλά και υδραυλικές αναρτήσεις. Εσωτερικά είναι επενδυμένη με κίτρινο μετάξι. Ζυγίζει τρεις τόνους και έχει μήκος 5,5 μέτρα. Παρά το βάρος της, προσφέρει την άνεση ενός αυτοκινήτου.

Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Η τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις διήρκησε δύο ώρες. Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.

Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή 'Αμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.

To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα. Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών τους. Απουσίαζε ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος αν και παρακολούθησε τη στέψη στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, δεν προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο μπαλκόνι καθώς πλέον δεν αποτελεί εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.