ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Σάλος με το σόου του Μοulin Rouge με φίδια - «Κόπηκε» μετά απο διαμαρτυρίες φιλόζωων

Επικρίσεις για το σόου του Μουλέν Ρουζ με φίδια
Επικρίσεις για το σόου του Μουλέν Ρουζ με φίδια
Α.Ρ

Παρίσι: Το διάσημο καμπαρέ «Μoulin Rouge» αναγκάστηκε να κόψει ένα υποβρύχιο σόου με φίδια, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων

Το καμπαρέ Moulin Rouge στο Παρίσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα μακροχρόνιο σόου κατά το οποίο φίδια βυθίζονται σε μια δεξαμενή νερού ενώ μια χορεύτρια κολυμπά γύρω τους, εν μέσω οργής και αυξανόμενων διαδηλώσεων στους δρόμους από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.

Το ιστορικό κλαμπ, το οποίο ιδρύθηκε το 1889 που προσελκύει παραδοσιακά με τα χορευτικά του σόου ομάδες τουριστών, υπερασπιζόταν εδώ και καιρό τη χρήση φιδιών σε δεξαμενή νερού, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί μέχρι το 2024, ημερομηνία είχε αποφασίσει να τερματίσει όλες τις παραστάσεις με ζωντανά ζώα.

Αλλά αφού οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ενίσχυσαν τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και το δημαρχείο του Παρισιού προειδοποίησε ενάντια στη χρήση φιδιών, η διοίκηση «συνθηκολόγησε». Το βράδυ της Τρίτης (9/5), ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση, αναγγέλλοντας «το μόνιμο τέλος του σόου με τα φίδια».

Αξιωματούχοι και ακτιβιστές του Παρισιού είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν σκληρό να βυθίζονται πολλά χερσαία φίδια στο νερό σε μια μεγάλη δεξαμενή στη σκηνή, όπου το κοινό παρακολουθούσε τα ζώα να κινούνται, καθώς μια γυναίκα χόρευε ανάμεσά τους. Τα δύο είδη που χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη, οι δικτυωτοί πύθωνες της νοτιοανατολικής Ασίας και οι ινδικοί πύθωνες, προστατεύονται και ζουν στη στεριά, είχαν ενημερώσει αξιωματούχοι από το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού με επιστολή τους τον Μάρτιο.

Ενώ και τα δύο είδη κολυμπούν στη φύση, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων είπαν ότι τα φίδια προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό κατά τη διάρκεια του σόου στο Moulin Rouge. Είπαν επίσης ότι τα φίδια είχαν φιμωθεί με ταινία για να σταματήσουν να δαγκώνουν, και ότι είχαν τοποθετηθεί άλλες ταινίες για να σταματήσουν να αφοδεύουν στη δεξαμενή.

Η απόφαση του Μουλέν Ρουζ να σταματήσει τη χρήση φιδιών ακολούθησε μια έντονη εκστρατεία με αιτήματα και διαδηλώσεις. Η Amandine Sanvisens της ομάδας υπεράσπισης Animaux Zoopolis του Παρισιού, η οποία σχεδίαζε περαιτέρω διαδηλώσεις έξω από το χώρο αυτή την εβδομάδα, έκανε λόγο για «μια ιστορική κίνηση» που πήγε «στη σωστή κατεύθυνση για τον τερματισμό της αιχμαλωσίας ζώων στη Γαλλία».

Είχε πει στη Le Parisien ότι ήταν «έντονο στρες» για τα ζώα να μπαίνουν στη δεξαμενή, προσθέτοντας ότι τα φίδια μεταφέρονταν σε μικρά μεταλλικά κουτιά στο χώρο κάθε μέρα, ένα ταξίδι που κρατούσε μιάμιση ώρα. Πέρυσι το Moulin Rouge είπε στη Le Parisien: «Ποτέ δεν κακομεταχειριστήκαμε και δεν θα κακομεταχειριστούμε ποτέ τα ζώα».