ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τη «μάχη» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τη «μάχη» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου
Anadolu Ajansi

Εκλογές Τουρκία: Μέχρι τις 17:00 πάνω από 60 εκατ. ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Προβάδισμα του Ερντογάν δείχνουν οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις, δεν τα παρατάει ο Κιλιτσντάρογλου.

Περισσότερες από 191.000 κάλπες θα στηθούν σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα για τις εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 5 χρόνια. Πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17:00. Όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της γειτονικής χώρας, θα απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο της ψηφοφορίας με συσκευές εγγραφής βίντεο ή επικοινωνίας όπως κινητά τηλέφωνα, κάμερες ή κινηματογραφικές μηχανές. Τέτοιες συσκευές θα αφεθούν στην επιτροπή κάλπες για να επιστραφούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Δείτε LIVE εικόνα από την Τουρκία

Απόλυτο φαβορί ο Ερντογάν στις «κρυφές» δημοσκοπήσεις

Ο Ερντογάν τώρα έχει ανατρέψει το σε βάρος του αρνητικό αποτέλεσμα πριν τις πρώτες εκλογές που έγιναν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Μάλιστα, και οι δημοσκοπήσεις πλέον τον δείχνουν ως το απόλυτο φαβορί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN TV, οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στον πατριωτισμό στόχευσαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς στον πρόωτο γύρο των εκλογών ήταν αυτός που είχε το προβάδισμα. Στην αντιπολίτευση αντίθετα υποβόσκει απαισιοδοξία και ηττοπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, συνδέοντας την κάλπη με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης την επόμενη μέρα και τη Μεγάλη Τουρκία, που θεωρεί ότι ο ίδιος έφτιαξε. Μάλιστα, σήμερα φώναξε στην τελευταία του ομιλία: «Αύριο, ας πάμε μαζί στις κάλπες για τη νίκη της Μεγάλης Τουρκίας» και τόνισε «Πατριωτισμός σημαίνει να φτιάχνεις μόνος σου τα δικά του όπλα, να παράγεις τα δικά σου πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, τανκς, αυτοκίνητα, να παίρνει τις δικές σου αποφάσεις».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη, διεξήγαγε μία εκστρατεία αντάρτικου, καθώς έγινε πιο εθνικιστής μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις