ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: «Ερντογάν για τη σταθερότητα», «Κιλιτσντάρογλου για την αλλαγή» λένε οι ψηφοφόροι

Εκλογές Τουρκία: «Ερντογάν για τη σταθερότητα», «Κιλιτσντάρογλου για την αλλαγή» λένε οι ψηφοφόροι
AP Photo

Εκλογές Τουρκία: Στις 17:00 θα κλείσουν οι κάλπες στον δεύτερο γύρο, με τον Ερντογάν να φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη από τον Κιλιτσντάρογλου. Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι, τι είπαν αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι δύο υποψήφιοι.

Μερικές από τις απόψεις Τούρκων πολιτών παρουσιάζονται παρακάτω, καθώς η Τουρκία ψηφίζει σήμερα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι ουσιαστικό ενδεχόμενο να παρατείνουν τη θητεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τρίτη δεκαετία ή να οδηγήσουν στην εξουσία τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Να δούμε τι έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Να δούμε πόσο άλλαξε η χώρα. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό», δήλωσε η παντρεμένη 45χρονη Σονγκούλ Ασλάν, αφού ψήφισε τον Ερντογάν, στην Άγκυρα.

«Ψήφισα για τη χώρα μας, για να συνεχίσει να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερη από κάθε άποψη. Οι οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν, αλλά είναι προβλήματα που έχουν λύση. Η Τουρκία μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, όσο μένουμε δυνατοί», πρόσθεσε η ίδια.

«Η Τουρκία έγινε μία αντιδημοκρατική χώρα. Θέλω να δω μία πιο δυνατή Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ζήσω σε μία χώρα που σέβεται τους νόμους, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ECHR», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ψηφιακών αγορών, 35χρονος Σουκρού Ουκάρ από την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε LIVE εικόνα από τουρκικά δίκτυα

«Την τελευταία φορά είχα περισσότερες ελπίδες, αλλά πιστεύω ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει. Αν νικήσει ο Ερντογάν, θα σκεφτώ να φύγω από την Τουρκία», σχολίασε.

Ο 58χρονος εργάτης έργων, Ομέρ Κοσεκόλ, είπε ότι: «Ψήφισα για τον Ερντογάν καθώς είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης. Τον ψήφισα επειδή εκτιμώ τα πράγματα που έκανε για την Τουρκία. Άλλαξε το σύστημα υγείας προς το καλύτερο. Κατασκεύασε δρόμους».

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ο 29χρονος Μαχμούτ Τσιν, ανέφερε πως «Στον πρώτο γύρο ψήφισα για την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία. Αλλά αυτή τη φορά, το κόμμα του Ερντογάν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν ο Κιλιτσντάρογλου εκλεγεί θα είναι δύσκολο για το κοινοβούλιο να λειτουργήσει. Αυτή τη φορά ψήφισα τον Ερντογάν για σταθερότητα, ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ του κοινοβουλίου και του προέδρου».

Εκλογές Τουρκία: Ψήφισαν Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου και… περιμένουν – Τα αντικρουόμενα μηνύματα

Περίπου πέντε ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στις εκλογές στην Τουρκία, οι δύο διεκδικητές της προεδρίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αντίστοιχα, στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που είναι φαβορί για να εκλεγεί για ακόμα μία πενταετία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μίλησε για όμορφο δημοκρατικό αγώνα. Αντίθετα, ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης για να αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν, μίλησε για την ανάγκη να «φύγει το αυταρχικό καθεστώς».

Οι εκλογές στην Τουρκία, θυμίζουμε, διεξάγονται από το πρωί της Κυριακής (28/5) στις 8:00 όταν και άνοιξαν οι κάλπες, οι οποίες θα κλείσουν στις 17:00.

Ερντογάν: Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει συμμετοχή 90%

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος και πάλι από τη σύζυγό του Εμινέ, ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής. «Πιστεύω ότι η ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ψηφοφορίας για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως όπου η συμμετοχή να φτάνει το 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο», ήταν τα λόγια του.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις εκλογές καταγράφεται υψηλό ποσοστό συμμετοχής και τόνισε πως τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά.

Κιλιτσντάρογλου: Να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε σχεδόν την ίδια ώρα στην Άγκυρα. Στις δηλώσεις του έκανε έκκληση στους πολίτες να πάνε στις κάλπες, αναφέροντας ότι οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες με προσπάθειες για εξαπάτηση.

«Για να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε την πραγματική δημοκρατία, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των προσπαθειών εξαπάτησης, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες», σχολίασε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν και που αγωνίστηκαν για το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε.

Στην Άγκυρα ψήφισε και ο Σινάν Ογάν

Ο ακραίος εθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ψηφίσει νωρίτερα στην Άγκυρα.

Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίτερα αυτή τη φορά

Τα αποτελέσματα για τον δεύτερο γύρο στις εκλογές στην Τουρκία αναμένονται νωρίτερα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Ο Αχμέτ Γενέρ, πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, εξήγησε σε τηλεοπτική δήλωση ότι η καταμέτρηση διήρκεσε περισσότερο στις 14 Μαΐου επειδή το ψηφοδέλτιο περιελάμβανε 24 κόμματα που διεκδικούσαν το κοινοβούλιο και τέσσερις υποψήφιους για πρόεδρο.

Η απαγόρευση μετάδοσης για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων είναι πιθανό να αρθεί γύρω στις 18:30 τοπική ώρα.

Σχετικές ειδήσεις