ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Ψήφισαν Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου και… περιμένουν – Τα αντικρουόμενα μηνύματα

Εκλογές Τουρκία: Ψήφισαν Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου και… περιμένουν – Τα αντικρουόμενα μηνύματα
AP Photo / Getty Images

Εκλογές Τουρκία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν, σχεδόν ταυτόχρονα, και πλέον κορυφώνεται η αγωνία για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος στη γειτονική χώρα. Για δημοκρατικό αγώνα μίλησε ο νυν πρόεδρος, «να φύγει το αυταρχικό καθεστώς», είπε ο διεκδικητής του προεδρικού θώκου.

Περίπου πέντε ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στις εκλογές στην Τουρκία, οι δύο διεκδικητές της προεδρίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αντίστοιχα, στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που είναι φαβορί για να εκλεγεί για ακόμα μία πενταετία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μίλησε για όμορφο δημοκρατικό αγώνα. Αντίθετα, ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης για να αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν, μίλησε για την ανάγκη να «φύγει το αυταρχικό καθεστώς».

Οι εκλογές στην Τουρκία, θυμίζουμε, διεξάγονται από το πρωί της Κυριακής (28/5) στις 8:00 όταν και άνοιξαν οι κάλπες, οι οποίες θα κλείσουν στις 17:00.

Δείτε LIVE εικόνα από τουρκικά δίκτυα

Ερντογάν: Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει συμμετοχή 90%

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος και πάλι από τη σύζυγό του Εμινέ, ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής. «Πιστεύω ότι η ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ψηφοφορίας για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως όπου η συμμετοχή να φτάνει το 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο», ήταν τα λόγια του.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις εκλογές καταγράφεται υψηλό ποσοστό συμμετοχής και τόνισε πως τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά.

Κιλιτσντάρογλου: Να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε σχεδόν την ίδια ώρα στην Άγκυρα. Στις δηλώσεις του έκανε έκκληση στους πολίτες να πάνε στις κάλπες, αναφέροντας ότι οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες με προσπάθειες για εξαπάτηση.

«Για να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε την πραγματική δημοκρατία, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των προσπαθειών εξαπάτησης, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες», σχολίασε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν και που αγωνίστηκαν για το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε.

Στην Άγκυρα ψήφισε και ο Σινάν Ογάν

Ο ακραίος εθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ψηφίσει νωρίτερα στην Άγκυρα.

Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίτερα αυτή τη φορά

Τα αποτελέσματα για τον δεύτερο γύρο στις εκλογές στην Τουρκία αναμένονται νωρίτερα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Ο Αχμέτ Γενέρ, πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, εξήγησε σε τηλεοπτική δήλωση ότι η καταμέτρηση διήρκεσε περισσότερο στις 14 Μαΐου επειδή το ψηφοδέλτιο περιελάμβανε 24 κόμματα που διεκδικούσαν το κοινοβούλιο και τέσσερις υποψήφιους για πρόεδρο.

Η απαγόρευση μετάδοσης για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων είναι πιθανό να αρθεί γύρω στις 18:30 τοπική ώρα.

Σχετικές ειδήσεις