ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία - Ξένοι αναλυτές: «Δεν είναι μια πραγματική Δημοκρατία»

Εκλογές Τουρκία - Ξένοι αναλυτές: «Δεν είναι μια πραγματική Δημοκρατία»
AP Photo

Εκλογές Τουρκία: Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές ο Ερντογάν θέλει μια βιώσιμη αντιπολίτευση για να δίνει την ψευδαίσθηση ενός υγιούς Δημοκρατικά κράτους

Τι λένε τα αποτελέσματα για το τουρκικό εκλογικό σώμα; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τους ψηφοφόρους;

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ήταν μια επιλογή μεταξύ του ρίσκου απέναντι στην κακή οικονομική κατάσταση που επέφερε ο Ερντογάν έναντι του ρίσκου προς έναν ιδεολογικά διαφοροποιημένο συνασπισμό.

Ο Χάουαρντ Εΐσενστατ, αρθρογράφος της Washington Post, ανέφερε ότι «τα θέματα της οικονομίας δεν καθορίζουν απαραίτητα τις εκλογές και αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα και σε μία οικονομία σε απελπιστική κατάσταση, ακόμη και σε μία τραγική διαχείριση του κράτους, αν μπορείς να ελέγξεις τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν μπορείς να ελέγξεις τους όρους της συζήτησης, τότε μπορείτε να διατηρήσετε την εξουσία».

Η δημοσιογράφος του CNN, Ιπέκ Γεζντανί, σχολίασε πως «τα αποτελέσματα μας λένε ότι υπάρχει ένα ισχυρό εθνικιστικό κύμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα για τους πολίτες. Ιδίως στις εκλογικές περιφέρειες που είναι δυνατός ο Ερντογάν, το εθνικιστικό στοιχείο είναι πιο ισχυρό, απ΄ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Στις κάλπες 60 εκατ. Τούρκοι - Το τελικό «μπρα ντε φερ»

Εκλογές Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τη «μάχη» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές 2023 - Χάρης Καστανίδης: Το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» στην εξέδρα