ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ηφαίστειο κοντά στην Ανταρκτική εκτοξεύει λάβα από το...2012 - Εικόνες απο

Ηφαίστειο στην Ανταρκτική εκτοξεύει λάβα
Ηφαίστειο στην Ανταρκτική εκτοξεύει λάβα
ΑΡ

Ηφαίστειο της Αυστραλίας σε ένα νησί κοντά στην Ανταρκτική,  γνωστό ως Μπιγκ Μπεν, εντοπίστηκε από δορυφόρους να εκτοξεύει λάβα.

Ένα από τα δύο ενεργά ηφαίστεια της Αυστραλίας σε ένα νησί κοντά στην Ανταρκτική - γνωστό ως Big Ben - εντοπίστηκε από δορυφόρους που εκτοξεύει λάβα. Η ροή λάβας στο ακατοίκητο νησί Χερντ, περίπου 4.100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ και 1.500 χιλιόμετρα βόρεια της Ανταρκτικής, είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης έκρηξης που σημειώθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η εικόνα καταγράφηκε από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στις 25 Μαΐου και είναι συνδυασμός οπτικής και υπέρυθρης εικόνας. Η λάβα φαίνεται να ρέει κάτω από την πλευρά του Big Ben από κοντά στην κορυφή, γνωστή ως Mawson Peak. Το άλλο ενεργό ηφαίστειο της Αυστραλίας βρίσκεται στα κοντινά νησιά McDonald.

Αναφορές που συγκεντρώθηκαν από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειακού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Smithsonian, πριν κοινοποιηθεί η εικόνα, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα ροή λάβας είναι μέρος ενός «επεισοδίου έκρηξης» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2012. Το πρόγραμμα καταγράφει εκρήξεις στο νησί Χερντ από το 1910.

Η Δρ Teresa Ubide, ηφαιστειολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, δήλωσε: «Αυτό το ηφαίστειο εκρήγνυται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό που συμβαίνει είναι αρκετά φυσιολογικό και δημιουργεί ροές λάβας».

Το Global Volcanism Program κατέγραψε περίπου 20 περιστατικά «ροής λάβας» από τον Σεπτέμβριο του 2012. Η Ubide είπε ότι το νησί Heard ήταν γνωστό ως ένα ηφαίστειο εντός πλάκας επειδή βρισκόταν στη μέση μιας τεκτονικής πλάκας αντί να βρίσκεται στο περιθώριο. Είπε ότι αυτοί οι τύποι ηφαιστείων προκλήθηκαν από ένα «καυτό σημείο» μέσα στη Γη και συνήθως δεν ήταν πολύ εκρηκτικά και έτσι εκπέμπουν λίγη τέφρα.

Η Δρ Τζόντι Φοξ, επικουρική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, είναι ηφαιστειολόγος της Ανταρκτικής που εργάζεται επί του παρόντος στο Εθνικό Μουσείο Φύσης και Επιστήμης στην Ιαπωνία. Είπε ότι το νησί Heard ήταν πιθανόν μεταξύ 750.000 και 500.000 ετών. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πηγή του μάγματος ήταν ο ανώτερος μανδύας της Γης που ήταν περίπου 45 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες ροές λάβας, είπε: «Αυτό είναι πραγματικά αρκετά χαρακτηριστικό για το πώς συμπεριφέρεται. Παράγει αυτές τις σχετικά αργές ροές με λίγες, εάν υπάρχουν, εκρήξεις. Μερικές φορές υπάρχει ένας σωρός ατμού και αερίου ταυτόχρονα».

Το ηφαίστειο Μπιγκ Μπεν και το νησί Χερντ βρίσκονται στην πλάκα της Ανταρκτικής. Υπάρχουν περισσότερα από 100 ηφαίστεια στην ίδια την Ανταρκτική, συμπεριλαμβανομένων περίπου 90 που είναι κρυμμένα κάτω από τον πάγο. Τα νησιά Heard και McDonald βρίσκονται στο οροπέδιο Kerguelen, περίπου 3.000 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η κορυφή Mawson στην κορυφή του Μπιγκ Μπεν είναι 2.745 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – 517 μέτρα ψηλότερα από τη μεγαλύτερη κορυφή στην ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας, το όρος Kosciuszko στη Νέα Νότια Ουαλία.