ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Νέα Σκωτία - Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Aνεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Νέα Σκωτία
Aνεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Νέα Σκωτία
Α.Ρ

Kαναδάς: Οι πυροσβέστες στη Νέα Σκωτία δίνουν μάχη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της επαρχίας του Ατλαντικού.

Αξιωματούχοι λένε ότι η πυρκαγιά στο νότιο άκρο της Νέας Σκωτίας έχει κάψει περισσότερα από 170.000 στρέμματα, με τις φλόγες να φτάνουν σχεδόν τα 100 μέτρα σε ύψος. Εν τω μεταξύ, μια άλλη πυρκαγιά που οδήγησε στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων κοντά στο Χάλιφαξ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, συνεχίζει να καίει. Ο καπνός της πυρκαγιάς έχει ταξιδέψει νότια, με προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ.

Από το πρωί της Πέμπτης (1/6), αξιωματούχοι της Νέας Σκωτίας δήλωσαν ότι η τεράστια φωτιά στην κομητεία Σέλμπουρν στο νότο εξακολουθεί να καίει. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματισμοί, αλλά περίπου 50 σπίτια έχουν καταστραφεί ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Ο Ντέιβ Ρόκγουντ, εκπρόσωπος του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Νέας Σκωτίας, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η φωτιά φαίνεται να κινείται «πολύ γρήγορα». Οι πυροσβέστες τόνισε, εντόπισαν φλόγες ύψους 60 έως 90 μέτρων. Περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή, ανακοίνωσε το τοπικό τμήμα της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας (RCMP).

Υπολογίζεται οτι 16.400 επιπλέον άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια προαστιακή περιοχή κοντά στο Χάλιφαξ λόγω μιας μικρότερης πυρκαγιάς που καίει από το Σάββατο και έχει καταστρέψει περίπου 200 σπίτια και κτήρια.

Την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι της Νέας Σκωτίας αύξησαν το πρόστιμο για παραβίαση της απαγόρευσης για φωτιές σε όλη την επαρχία - έναν περιορισμό στις υπαίθριες πυρκαγιές - σε 18.000 δολάρια.

Οι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι φλόγες μπορεί να εξαπλωθούν λόγω του καύσωνα στην πρόγνωση. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια πολύ επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στιβς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία θα μπορούσε να ανέβει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν προβλέπεται βροχή για την περιοχή μέχρι την Παρασκευή και ότι παραμένουν αβέβαιοι για το πότε μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι θα στείλει περισσότερους πόρους για να βοηθήσει τη Νέα Σκωτία να αντιμετωπίσει τις φλόγες.

Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και επιπλέον πυροσβέστες για να βοηθήσουν στην ανακούφιση όσων εργάζονται στο έδαφος εδώ και μέρες. Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική κατευθύνονται στον Καναδά τις επόμενες ημέρες. Κάποιοι θα σταλούν για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές στη Νέα Σκωτία, ενώ άλλοι θα σταλούν για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη δυτική επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά.

Εικόνα που λήφθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείχνει ένα μεγάλο σύννεφο καπνού να ταξιδεύει από το νότιο άκρο της Νέας Σκωτίας. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα είναι ισοδύναμος με τον μέσο όρο των 10 ετών. Οι πυρκαγιές είχαν αντίκτυπο μέχρι τις ΗΠΑ, όπου εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα στο Ρόουντ Άιλαντ και τη Μασαχουσέτη.

Μερικοί άνθρωποι στη Βοστώνη ανέφεραν ότι μυρίζουν καπνό έξω, σύμφωνα με αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ φωτογραφίες δείχνουν έναν μουντό ουρανό πάνω από τη Νέα Υόρκη την Τρίτη ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραμένει ασαφές πώς ξεκίνησαν οι δύο πυρκαγιές.