ΠΟΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ - ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν - Ο ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσωπεί τη χώρα μας

Τουρκία: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν - Ο ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσωπεί τη χώρα μας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξεκινάει τη νέα πενταετή θητεία του μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, θα παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος θα λάβει την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δείτε live την ορκωμοσία

Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην ορκωμοσία είναι και ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Το παρών θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η τελετή αρχίζει στις 15.00 ενώ στις 16:00 ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί ως είθισται το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στις 17.00 και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο παλαιό προεδρικό μέγαρο της Çankaya προς τιμή των καλεσμένων.

Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης είναι οι εξής:

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Bulent Turan

Υπουργείο Εσωτερικών: Ali Yerlikaya

Υπουργείο Εξωτερικών: Hakan Fidan

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Yaşar Güler

Υπουργείο Οικονομίας: Mehmet Şimşek

Υπουργείο Εμπορίου: Lütfi Elvan

Υπουργείο Γεωργίας: İbrahim Yumaklı

Υπουργείο Βιομηχανίας: M. Fatih Kacır

Υπουργείο Ενέργειας: Alparslan Bayraktar

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας: Uğur İbrahim Altay

Υπουργείο Υγείας: Fahrettin Koca

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Mehmet Nuri Ersoy

Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού: Abdullah Eren

Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών: Kübra Güran Yiğitbaşı

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Cevdet Yılmaz

Αλλα:

Εκπρόσωπος της ΚΤ: Çağatay Kılıç

Επικεφαλής του MIT: İbrahim Kalın

Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας: Hafize Gaye

Υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες, θα παραστούν οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Παρών επίσης και ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα. Από την Ευρώπη, θα παραστούν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Σκοπίων. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

Το νέο κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

«Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία»

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε για το «αύριο» της Ελλάδας μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν.

«Ο κ. Σισμέκ είναι σοβαρός και έχει ισχυρούς δεσμούς με χρηματοοικονομικά κεφάλαια της Δύσης. Το κυριότερο δείχνει μία διάθεση συνεννόησης με τη Δύση. Φαίνεται πως η κατεύθυνση είναι πως θέλει να τα βρει με τη Δύση. Δεν είναι τυχαίο που ο Στόλτενμπεργκ θα παρευρεθεί αλλά και θα μείνει και δύο μέρες με σκοπό μάλλον την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εγώ δεν είναι από τους αισιόδοξους πως θα υπάρξει διευθέτηση με την Τουρκία. Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία εύκολα. Θα υπάρχουν περίοδοι νηνεμίας και περιόδους με έξαρση. Την Τουρκία δεν την ‘’παίρνει’’ να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για πολλούς λόγους, κυρίως επιχειρησιακούς. Υπάρχει η πιθανότητα έντασης όμως, όπως έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν».

Σχετικές ειδήσεις