ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Η ελονοσία «επέστρεψε» - Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

Συναγερμός στις ΗΠΑ για την ελονοσία
Συναγερμός στις ΗΠΑ για την ελονοσία
ΑΡ

Η Φλόριντα εξέδωσε συναγερμό για την ελονοσία καθώς δύο ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν με τη θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Είναι το πρώτο ξέσπασμα στις ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες 

Δύο ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από ελονοσία στη νότια Φλόριντα, λένε οι υγειονομικοί αξιωματούχοι, καθώς οι υγειονομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για περισσότερα κρούσματα.

Τα άτομα βρίσκονταν στην κομητεία Σαρασότα και διαγνώστηκαν μεταξύ 25 Ιουνίου και 1ης Ιουλίου, δήλωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Πλέον ο συνολικός αριθμός των ασθενών με ελονοσία που αναφέρθηκαν φέτος στις ΗΠΑ ανεβαίνει σε επτά, με άλλους τέσσερις στη Φλόριντα και έναν στο Τέξας.

Η ασθένεια επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, με τους αξιωματούχους να φοβούνται ότι τα τοπικά κουνούπια μεταφέρουν τώρα την ασθένεια και τη μεταδίδουν όταν τσιμπούν ανθρώπους. Η κομητεία Σαρασότα και η γειτονική της κομητεία Mανατί, όπου ζουν 859.000 άνθρωποι, βρίσκονται και οι δύο σε συναγερμό για την ελονοσία από τις 19 Ιουνίου.

Στις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για την ελονοσία σε όλη την πολιτεία που καλύπτει ολόκληρη τη Φλόριντα. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κομητεία Σαρασότα λέει ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί ψεκασμό κουνουπιών κατά μήκος των παράκτιων περιοχών όπου είναι γνωστό ότι συχνάζουν τα έντομα.

Αποκάλυψαν επίσης ότι τρία άγρια κουνούπια στην κομητεία βρέθηκαν να μεταφέρουν ελονοσία στις αρχές Ιουνίου. Οι κάτοικοι καλούνται να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά σπρέι, να αποφεύγουν περιοχές με έντομα και να φορούν προστατευτικό ρουχισμό όταν βρίσκονται έξω για να αποφύγουν τη μόλυνση.

Οι πολίτες καλούνται επίσης να πετάξουν παλιά ελαστικά και να αποστραγγίσουν το νερό από υδρορροές, καλύμματα πισίνας, γλάστρες και οποιεσδήποτε άλλες περιοχές όπου θα μπορούσαν να αναπαραχθούν τα κουνούπια. Οι γιατροί στην πολιτεία είχαν επίσης προειδοποιηθεί στα τέλη του περασμένου μήνα να θεωρούν κάθε άνθρωπο με πυρετό που φθάνει στο νοσοκομείο ως πιθανό ασθενή με ελονοσία.

Το CDC είπε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξακολουθούν να «θεωρούν συστηματικά την ελονοσία ως αιτία εμπύρετης ασθένειας μεταξύ ασθενών με ιστορικό διεθνών ταξιδιών σε περιοχές όπου μεταδίδεται η ελονοσία». Αλλά πρόσθεσε ότι «οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει [επίσης] να εξετάσουν τη διάγνωση ελονοσίας σε οποιοδήποτε άτομο με πυρετό άγνωστης προέλευσης, ανεξάρτητα από το ιστορικό ταξιδιού του».

Οι υγειονομικοί υπεύθυνοι φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσμαα ελονοσίας στην κοινότητα, αλλά ότι τα περιστατικά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως άλλες ασθένειες. Η ελονοσία εξαλείφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1951 μετά από ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιας υγείας, με φυτοφάρμακα να ψεκάζονται από αεροσκάφη σε χώρους αναπαραγωγής κουνουπιών και πιθανές τοποθεσίες αναπαραγωγής. Σποραδικές περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα έκτοτε - αν και αυτές δεν οδήγησαν σε ευρύτερη μετάδοση της κοινότητας.

Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση και ναυτία. Χωρίς θεραπεία, αυτά μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές όπως η αναιμία - χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων - και ανεπάρκεια οργάνων, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Η ελονοσία είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προσβάλλεται όταν ένα κουνούπι μεταφέρει ένα παράσιτο στην κυκλοφορία του αίματος κάποιου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας φάρμακα κατά της ελονοσίας που στοχεύουν το παράσιτο, όπως η υδροξυχλωροκίνη, η οποία προηγουμένως θεωρήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως θεραπεία κατά της Covid-19.

Ο δρ Τόμας Μουρ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, προειδοποίησε μέσω της DailyMail.com τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως η ελονοσία θα αρχίσει να εμφανίζεται πιο συχνά στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη ως έχει, πιθανότατα θα ακούμε για αυτές τις περιπτώσεις λίγο πιο συχνά». Είπε ότι άλλες ασθένειες είναι πιθανό να ακολουθήσουν την ελονοσία, όπως ο δάγκειος πυρετός. «Με την ελονοσία έρχεται και ο δάγκειος πυρετός», είπε, «αυτό σχεδόν συμβαδίζει με την ελονοσία επειδή καλύπτουν τις ίδιες περιοχές».

Ο Δρ Jason Rasgon, ειδικός στα κουνούπια στο Πανεπιστήμιο Penn State, είπε ότι υπάρχουν περιστασιακές περιπτώσεις ελονοσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι δεν διαφέρουν. «Αυτό συμβαίνει κάθε τόσο», είπε.

Εξηγώντας πώς πιθανότατα εμφανίστηκαν τα πιο πρόσφατα κρούσματα, πρόσθεσε: «Κάποιος ήρθε από κάποιο μέρος με ελονοσία — πιθανώς ασυμπτωματικός φορέας. «Μερικά τοπικά κουνούπια μολύνθηκαν και τσίμπησαν άλλους ανθρώπους, προκαλώντας ασθένειες.

«Αυτό έχει αναγνωριστεί εδώ και λίγο καιρό. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί ». Και οι δύο ειδικοί προειδοποίησαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επέτρεψε στα κουνούπια να εξαπλωθούν σε νέες περιοχές , αυξάνοντας τον κίνδυνο να μεταφέρουν περισσότερες ασθένειες.

Ο θερμότερος καιρός οδήγησε σε πιο έντονες βροχοπτώσεις και, ως αποτέλεσμα, περισσότερες λιμνάζουσες δεξαμενές νερού στις οποίες μπορούσαν να αναπαραχθούν τα κουνούπια. Επιτάχυνε επίσης τον κύκλο ζωής τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα αυγά τους είναι σε θέση να επιβιώσουν τον χειμώνα όλο και πιο βόρεια, επιτρέποντάς τους να εξαπλωθούν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πολλά είδη κουνουπιών ικανά να μεταφέρουν ελονοσία, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η ασθένεια. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τρεις νέες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ. Ο ιός του Δυτικού Νείλου έφτασε στη χώρα το 1999 και στη συνέχεια ακολούθησε ο ιός Chikungunya, στα τέλη του 2013, και ο ιός Zika, ο οποίος εμφανίστηκε το 2016.