ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας πλήττει τις νοτιοδυτικές Πολιτείες στην Αμερική

Καύσωνας πλήττει τις νοτιοδυτικές Πολιτείες στην Αμερική

Καύσωνας κάνει την επέλασή του στην Αμερική.

Εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σήμερα, από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας, φτάνοντας ακόμη και σε περιοχές της Φλόριντας, με την ακραία ζέστη να φτάνει στο αποκορύφωμά της αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο «θόλος ζέστης» πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας τις νοτιοδυτικές Πολιτείες, απειλώντας τη ζωή και την υγεία ηλικιωμένων, οικοδόμων, διανομέων και αστέγων. Στην Αριζόνα, μια από τις Πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο, η καθημερινότητα θυμίζει πλέον μαραθώνιο κόντρα στις αχτίδες του ήλιου. Στο Φοίνιξ, την πρωτεύουσα, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τους 43 βαθμούς, για 15η συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Η ζέστη είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν συναυλίες που επρόκειτο να δοθούν το Σαββατοκύριακο στην πόλη. Αυτήν την εβδομάδα, κάτοικοι της Αριζόνας ανέβασαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες όπου διακρίνεται πίσσα να λιώνει στις στέγες τους ενώ σε ένα βίντεο κάποιοι τηγάνιζαν… αυγά στον ήλιο.

Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό εδώ και πολλές ημέρες. Συνιστούν στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο και να πίνουν άφθονα υγρά γιατί η αφυδάτωση μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα σε τέτοιες συνθήκες.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το ρεκόρ θερμοκρασίας μπορεί να καταρριφθεί αυτήν την Κυριακή στο Λας Βέγκας της Νεβάδας. Στην Καλιφόρνια, στη διαβόητη «Κοιλάδα του Θανάτου», ένα από τα πιο καυτά μέρη του κόσμου, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και τους 54 βαθμούς Κελσίου.

Στο Τέξας, το Ελ Πάσο συνεχίζει να «γκρεμίζει» τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο: την Πέμπτη, για 27η συνεχόμενη ημέρα, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37,7 βαθμούς Κελσίου.

Αυτήν την εβδομάδα, στη νότια Καλιφόρνια εκδηλώθηκαν πολλές μικρές πυρκαγιές, οι οποίες ωστόσο τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Σε αντίθεση με τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές, η «αόρατη» ζέστη παραμένει το πιο φονικό μετεωρολογικό φαινόμενο στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα ωστόσο συχνά υποτιμάται. Το περασμένο Σαββατοκύριακο από την αποπνικτική ζέστη έχασαν τη ζωή τους δέκα μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή. Την περασμένη εβδομάδα η κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνας έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία αναφερόταν ότι το καλοκαίρι του 2022 πέθαναν από τις ακραίες θερμοκρασίες 425 άνθρωποι, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Στο Τέξας, το Ελ Πάσο συνεχίζει να «γκρεμίζει» τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο: την Πέμπτη, για 27η συνεχόμενη ημέρα, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37,7 βαθμούς Κελσίου.

Ο Λευκός Οίκος επωφελήθηκε από τον καύσωνα για να ανακοινώσει την Τρίτη ότι εκπονεί μια «εθνική στρατηγική κατά της ζέστης».

«Εκατομμύρια Αμερικανοί πλήττονται από κύματα ακραίας ζέστης, η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια των οποίων αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.