ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: «Μπλόκο» στις φοιτήτριες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν για να σπουδάσουν στο Ντουμπάι

Nέο μπλόκο στις γυναίκες φοιτήτριες από τους Tαλιμπάν
Nέο μπλόκο στις γυναίκες φοιτήτριες από τους Ταλιμπάν
Α.Ρ

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις Αφγανές φοιτήτριες να φεύγουν από τη χώρα για να σπουδάσουν στο Ντουμπάι

Οι Ταλιμπάν φέρονται με ιδιαίτερη σκληρότητα στις γυναίκες που τους εναντιώνονται.«Αφού έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό», λέει η 20χρονη Αφγανή φοιτήτρια Natkai.

Η ίδια λέει οτι συνέχισε να σπουδάζει, παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να σπουδάσει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της. Στη συνέχεια της χορηγήθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία από τα Εμιράτα σείχη Χαλάφ Αχμέντ Αλ Χαμπτούρ.

Οι υποτροφίες για γυναίκες από το Αφγανιστάν ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναίκες να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο. Συνολικά 100 Αφγανές πέτυχαν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες και ορισμένες έχουν ήδη ταξιδέψει στο Ντουμπάι.

Οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις φοιτήτριες που είχαν άντρες συντρόφους ή συνοδούς μαζί τους να ταξιδέψουν. Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η Natkai αποχαιρέτησε την οικογένειά της και ξεκίνησε για το αεροδρόμιο. Όμως οι ελπίδες της διαψεύστηκαν σύντομα.

«Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τις φοιτητικές βίζες, είπαν ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητικές βίζες», λέει, με τη φωνή της να σπάει. Η Natkai είναι ένα από τα τουλάχιστον 60 κορίτσια που απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο. Φωτογραφίες που είδε το BBC δείχνουν νεαρά κορίτσια να φορούν μαύρα χιτζάμπ ή μαντίλες στο κεφάλι να στέκονται δίπλα στις αποσκευές τους σε κατάσταση σοκ.

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τα μεμονωμένα ταξίδια για τις γυναίκες και τους επιτρέπουν να πάνε στο εξωτερικό μόνο με τους συζύγους τους ή έναν συγγενή άνδρα συνοδό, γνωστό ως μαχράμ, αδερφό, θείο ή πατέρα. Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Μερικές από τις γυναίκες δανείστηκαν ακόμη και χρήματα για να πληρώσουν τη βίζα για έναν άνδρα σύντροφο που θα τις συνοδεύσει, αλλά παρόλα αυτά τις σταμάτησαν. «Μερικά από αυτά τα κορίτσια είναι τόσο αβοήθητα και φτωχά. Δεν έχουν καν 4, 5 δολάρια για το τέλος επαλήθευσης εγγράφων που ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών

Το Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι τα κορίτσια σταμάτησαν. ψΑυτή η τελευταία ενέργεια των Ταλιμπάν έχει δημιουργήσει απογοήτευση στις ομάδες για τα δικαιώματα και στους διπλωμάτες. Παρά τους κινδύνους, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν διοργανώσει πολλές διαδηλώσεις, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν την πολιτική των κυβερνώντων Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό και ανησυχητικό βήμα πέρα από το εξαιρετικό επίπεδο σκληρότητας που ήδη ασκούν οι Ταλιμπάν αρνούμενοι την εκπαίδευση σε κορίτσια και γυναίκες», λέει η Χέδερ Μπαρ της Human Rights Watch. «Τις κρατά αιχμάλωτες».

Η Natkai νόμιζε ότι είχε βρει έναν τρόπο να ακολουθήσει τα όνειρά της. Λέει ότι δεν έχει τίποτα να πει στους Ταλιμπάν γιατί «δεν δέχονται ούτε σέβονται τις γυναίκες». Καλεί τον κόσμο να μην εγκαταλείψει τα κορίτσια από το Αφγανιστάν ή την εκπαίδευσή τους. «Έχασα αυτή την ευκαιρία σε μια χώρα όπου είναι έγκλημα να είσαι κορίτσι. Είμαι πολύ λυπημένος και δεν ξέρω τι να κάνω ή τι θα συμβεί στη συνέχεια»