ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Οι κάτοικοι παραμυθένιου χωριού στις Άλπεις διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

Το γραφικό χωριό Χαλστατ της Αυστρίας
Το γραφικό χωριό Χαλστατ της Αυστρίας
Α.Ρ

Αυστρία: Οι κάτοικοι της αυστριακής πόλης Χάλστατ συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά του μαζικού τουρισμού 

Το Χάλστατ το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχει λίγο περισσότερους από 700 κατοίκους - αλλά δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής σεζόν.

Οι κάτοικοι ζητούν περιορισμούς στον αριθμό των καθημερινών τουριστών και απαγόρευση των τουριστικών λεωφορείων μετά τις 17:00 τοπική ώρα. Ενώ ο τουρισμός είχε θετικές επιπτώσεις για την οικονομία του Χάλστατ, ορισμένοι ντόπιοι λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες.

Το Χάλστατ με τα γραφικά παλιά σπίτια του στις όχθες μιας παρθένας λίμνης των Άλπεων που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά, έχει μετατραπεί σε hotspot τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Το 2006, εμφανίστηκε σε ένα νοτιοκορεατικό ρομαντικό δράμα - ενισχύοντας τη δημοτικότητά του στην Ασία - με ένα αντίγραφο της πόλης να χτίζεται στην Κίνα έξι χρόνια αργότερα.

Πολλοί επισκέπτες σπεύδουν στην περιοχή, αναζητώντας την τέλεια selfie, με φόντο τη λίμνη, τον γκρι πύργο της εκκλησίας και το εκπληκτικό ορεινό τοπίο. Ως ένας από τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς της Ευρώπης, ορισμένοι ντόπιοι λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες που φθάνουν στην πόλη με μεγάλα πούλμαν.

Προς το παρόν, όπως η Βενετία και άλλα μέρη που επηρεάζονται από τον υπερτουρισμό, φαίνεται ότι το Χάλστατ θα πρέπει να υπομείνει τις μικτές ευλογίες της δημοτικότητάς του.

Τον Μάιο, οι κάτοικοι έστησαν για λίγο έναν ξύλινο φράκτη στο πιο δημοφιλές σημείο για να βγάλουν selfie, εμποδίζοντας τη θέα στις Άλπεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηχορύπανση και την κυκλοφορία. Μετά από αντιδράσεις στα social media, αφαιρέθηκε.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε τότε ότι ήθελε να μειώσει τον αριθμό των λεωφορείων που περνούν από το Χάλστατ κατά ένα τρίτο. Το Χάλστατ δεχόταν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο πριν από την πανδημία του Covid-19.